Background image

Kijk naar de genomineerde films en kies je favoriet

LUX – Europese publieksprijs voor de beste film

De filmprijs van het Europees Parlement betrekt sinds dit jaar het publiek rechtstreeks bij de keuze van de winnaar van de LUX-publieksprijs, samen met de Europarlementariërs. Het eindklassement wordt bepaald via een combinatie van de publieke stemmen en de stem van de leden van het Europees Parlement, met elk 50% van de stemmen. Je kunt tot en met 22 mei je stem uitbrengen via onderstaande button.

De winnende film zal op 9 juni 2021 aangekondigd worden tijdens de LUX-publieksprijsuitreiking in het Europees Parlement. De drie genomineerde films werden onthuld tijdens het European Film Awards-festival op 12 december 2020: Druk, Collective en Corpus Christi.

Van 1 t/m 12 april kun je twee van deze films, Corpus Christi en Collective, gratis hier op Cinetree.nl bekijken. Vergeet niet je stem uit te brengen nadat je hebt gekeken!

Europarlementariër Lara Wolters (PvdA, S&D, NL) over de LUX filmprijs

De kanshebbers

Corpus Christi & Collective bekijken met je Cinetree abonnement

Corpus Christi

  • 2019
  • Drama
  • 115 minuten

Wanneer Daniel wordt vrijgelaten uit de jeugdgevangenis, heeft hij maar één doel voor ogen: priester worden. Zelfs als dat inhoudt dat hij een heel dorp moet bedriegen en zich voor moet doen als officieel erkende priester. Wat niet weet wat niet deert, toch? Corpus Christi werd losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal en zal je mede hierdoor – en door de fantastische beelden en ijzersterk acteerwerk – versteld doen staan.

Collective

  • 2019
  • Documentary
  • 109 minuten

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het bleek één van de grootste rampen uit de Roemeense geschiedenis en aanleiding voor felle protesten in de dagen erna. Regisseur Alexander Nanau volgde voor Collective (volgens Volkskrant de beste bioscoopfilm van 2020) een team journalisten dat de zaak onderzoekt en het ene na het andere corruptieschandaal ontdekt.

Meer weten?

Over Cinetree

Wat is Cinetree precies?

Onze collectie bestaat uit een unieke verzameling films & documentaires met een goed verhaal. Wekelijks selecteren we samen met makers, liefhebbers en experts nieuwe titels die je gezien moet hebben. Iedere film wordt persoonlijk ingeleid en van context voorzien zodat de verhalen blijven hangen, ook nadat de film is afgelopen.

Hoe kan ik lid worden?

Als je lid wil worden van Cinetree, klik dan rechtsboven op ‘Probeer gratis’ en vul hier vervolgens het registratieformulier in. Je kunt je ook rechtstreeks via de knop hieronder aanmelden voor de proefperiode van 14 gratis dagen. Tijdens de registratie heb je de mogelijkheid een actiecode in te voeren, mocht je die ontvangen hebben.