Cannes-winnaars op Cinetree

Omdat natuurlijk niet iedereen de kans heeft om naar de Côte d'Azur af te reizen, selecteerden wij vijf oude maar gouden Cannes-winnaars!

1. Visages, Villages

Afgelopen maart kregen we triest nieuws uit de Franse cinema: de iconische filmmaakster Agnès Varda overleed.  Als een van de grondleggers van de Nouvelle Vague zal Varda de filmwereld altijd blijven inspireren. Ook het Filmfestival van Cannes staat dit jaar in het teken van Varda: op de officiële poster van het festival is een beeld uit   La Pointe courte   (één van haar vroege werken).  Haar laatste werk,   Visages, Villages, zie je op Cinetree. Verwacht een heerlijke roadmovie waarin de 88-jarige Varda samen met een 34-jarige fotograaf door het platteland van Frankrijk trekt.  Visages, Villages  werd bekroond met  de l 'Œil d'or op het Filmfestival van Cannes. Een film waar je gegarandeerd vrolijk van wordt. 

2. American Honey

American Honey  won de grote Juryprijs in 2016. En terecht, want deze zinderende roadmovie van Andrea Arnold (Wuthering Heights) is absoluut de moeite waard. Laat je meenemen door de bloedmooie Star, een tiener die zich aansluit bij een rondreizend gezelschap van buitenbeentjes dat tijdschriften verkoopt en daardoor in een wervelwind aan feesten, amper legale praktijken en liefde terechtkomt.

3. Carol 

Een film die zeker niet mag ontbreken in dit rijtje is het ultieme liefdesverhaal   Carol. De internationale filmpremière vond plaats tijdens het Filmfestival van Cannes en de film wist direct iedereen te veroveren:   Carol   kreeg een staande ovatie van maar liefst tien minuten, en na afloop mochten zowel Rooney Mara als Todd Haynes een Gouden Palm in ontvangst nemen. 

In de film reizen we af naar New York in 1952. Tussen de jonge Therese en de klassieke, oudere Carol ontstaat een intieme, allesoverheersende liefde. Er is echter één groot probleem: homoseksualiteit is in die tijd nog zwaar verboden in Amerika. Een film die je móét zien.

4. Shoplifters

De grote winnaar van vorig jaar mag natuurlijk niet ontbreken: Shoplifters! In deze Japanse film volgen we een gezin vol kleine criminelen. Er is genoeg liefde, maar weinig geld. Daarom maken ze zich regelmatig schuldig aan winkeldiefstal. Op een dag komt het gezin een zwerfmeisje tegen in de vrieskou, en besluit haar op te nemen in het gezin. Samen leiden ze een gelukkig leven, totdat een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen onthult en de familiebanden flink op de proef worden gesteld.

Dit prachtige, warme portret van een excentrieke familie werd met prijzen overladen. In thuisland Japan won  Shoplifters  talloze prijzen en ook op het Filmfestival van Cannes werd de film bekroond met een Gouden Palm.

5. Melancholia

Het einde van de wereld was nog nooit zo mooi als in  Melancholia.  In deze film van Lars von Trier dreigt de aarde in botsing te komen met de planeet Melancholia, die zich jarenlang verborgen hield achter de zon. Melancholia komt met volle vaart afgevlogen op de aarde, en we zien hoe de zussen Justine (Kirsten Dunst) en Claire (Charlotte Gainsbourg) op verschillende manieren met de dreigende omgang omgaan. Terwijl Justine in een diepe depressie vervalt, verzet Claire zich tot het einde. Voor haar rol als Justine werd Kirsten Dunst bekroond tot beste actrice op het filmfestival in Cannes.

 

 
The Red Turtle

the-red-turtle
80 min.

Adembenemend sprookje over een man die aanspoelt op een onbewoond eiland en wanhopig probeert te ontsnappen. Tot hij een mysterieuze schildpad ontmoet die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Kijk The Red Turtle


Lees meer

Cinetree TV

Een bijzondere short-film, geïnspireerd door Charlie Kaufman's BAFTA-speech
5
Short
Een bijzondere short-film, geïnspireerd door Charlie Kaufman's BAFTA-speech
Gortdroge humor in Schneider vs. Bax
0:11
Picks
Gortdroge humor in Schneider vs. Bax
Cinetree Original | Binnen bij actrice Nadine van Asbeck
02:30
Short
Cinetree Original | Binnen bij actrice Nadine van Asbeck
Ontroerende en intieme documentaire over de 6-jarige Jeffrey die het liefst een meisje zou zijn.
15:02
Short
Ontroerende en intieme documentaire over de 6-jarige Jeffrey die het liefst een meisje zou zijn.
Nog meer spanning uit Spanje
06:00
Short
Nog meer spanning uit Spanje


Cinetree
in de media