Oscarsferen op Cinetree

Met de 91e editie van de Oscars in het vooruitzicht hebben wij het Cinetree-archief nog eens doorgespit. Op zoek naar de beste, mooiste en ontroerendste Oscar-titels kwamen we tot dit lijstje van vijf films die je echt gezien moet hebben!

1. La Grande Bellezza

 

Groot favoriet bij Cinetree is dit kunstwerk van Paolo Sorrentino.   La Grande Bellezza  wordt ook wel gezien als een ode aan   La Dolce Vita  ; de klassieker van Federico Fellini over de decadente levensstijl in Rome in de jaren ‘60.

In deze excentrieke film zijn niet alleen de beelden een lust voor het oog, maar ook de dialogen en de filosofieën van hoofdpersoon Jep Gambardella zijn iconisch. Naarmate Jep ouder wordt, beseft hij steeds vaker dat schoonheid vergankelijk is. Daarom besluit hij zijn leven een nieuwe wending te geven, en op zoek te gaan naar de echte zin en schoonheid van het leven.

 

P.S. één ding over vergankelijkheid kunnen we vast verklappen: de schoonheid van het prachtige Rome valt daar zeker niet onder.

 

2. American Hustle

 

Een film vol bedrog, intrige, lust, macht en geld: dit is dé geslaagde mix tussen een gangsterfilm en een comedy. Bij  American Hustle  is alles tot in de puntjes verzorgd; zo speelt de film speelt zich af in de jaren ‘70 en die sfeer komt perfect over: de kleding, de muziek en de ruimtes, alles klopt!  Ook wat betreft de acteurs zijn voor  American Hustle  kosten nog moeite gespaard: de rollen worden vertolkt door onder meer Bradley Cooper, Jennifer Lawrence en Christian Bale. Deze overdadige maar geweldig uitgevoerde blockbuster zul je zeker waarderen!

3. Tonio

 

Wel ingezonden voor de Oscars, niet gewonnen, maar toch het vermelden waard is  Tonio. Dit waargebeurde drama gaat over de verongelukte zoon van schrijver A.F.Th. van der Heijden. Tonio fietste na een avondje stappen in Amsterdam naar huis en werd die nacht slachtoffer van een tragisch ongeval. In de film zien we hoe Tonio’s ouders (gespeeld door een fantastische Pierre Bokma en Rifka Lodeizen) leren omgaan met hun verdriet, ongeloof en hartverscheurende pijn. Juist vanwege de subtiele manier van verfilmen is  Tonio  een film die je vanaf de eerste minuut grijpt.

 

4. Das Leben der Anderen

 

Het Oscargenomineerde  Das Leben der Anderen  speelt zich af in 1984 in Oost-Berlijn. De Stasi (de staatsveiligheidsdienst van de DDR) had destijds als doel om álles over íedereen te weten te komen. Stasi-agent Gerd Wiesler (indrukwekkend gespeeld door Ulrich Mühe) krijgt de opdracht om toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch uit o.a. Zwartboek  ) en actrice Christa-Maria Sieland af te luisteren. Boven hun appartement luistert Wiesler dag en nacht mee met het stel. Maar hoe meer hij in hun leven wordt gezogen, hoe moeilijker het voor hem wordt om loyaal te blijven aan de staat.

 

Das Leben der Anderen  biedt een interessant perspectief op de tijd van de DDR. Een Stasi-agent van zijn menselijke, ‘goede’ kant te laten zien, is een omstreden maar gedurfde zet van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck. Daar werd hij dan ook voor beloond; de film werd bekroond met een Oscar voor Beste Buitenlandse Film en won zeven Deutscher Filmpreis-onderscheidingen waaronder beste film, beste regisseur, beste scenario, beste acteur en beste bijrol.

5. Carol

 

Last but certainly not least is een van onze grote favorieten  Carol . Deze film neemt ons mee naar New York in 1952 waar de verzorgde, klassieke schoonheid Carol Aird (prachtig vertolkt door Cate Blanchett) op zoek is naar een kerstcadeau voor haar dochtertje. In een warenhuis ontmoet ze verkoopster Therese Belivet (even geweldig vertolkt door Rooney Mara), waarna alles verandert. De vrouwen raken geïntrigeerd door elkaar en al snel ontstaat er een intieme, allesoverheersende liefde. Er is echter één groot probleem: homoseksualiteit is in die tijd nog zwaar verboden in Amerika.

De omstreden relatie tussen de twee vrouwen wordt in  Carol  subtiel maar schitterend in beeld gebracht - met alleen hun blikken zeggen de twee waanzinnige actrices genoeg. Hebben we je nog niet overtuigd?  Carol  werd genomineerd voor maar liefst 244 (!) prijzen, en won er uiteindelijk 76 (waaronder zes Oscars). Kijken dus!

 

 

Wij kunnen niet wachten om te horen welke films dit jaar in de prijzen zullen vallen. Heb jij de Oscaruitreiking op 24 februari al in je agenda staan?

 
American Hustle

american-hustle
138 min.

Een exclusief kijkje in de gevaarlijke maar betoverende wereld van ‘power brokers’ en maffia. Winnaar van drie Golden Globes, genomineerd voor maar liefst tien Oscars.

Kijk American Hustle


Lees meer

Cinetree TV

Prachtige en inspirerende documentaire die onverwachts alle bioscoopzalen veroverde
2:38
Picks
Prachtige en inspirerende documentaire die onverwachts alle bioscoopzalen veroverde
Meet the curators
00:45
Curators
Meet the curators
Cinetree's Nights at the Museum
01:00
Behind the scenes
Cinetree's Nights at the Museum
De muziek van Iggy Pop
03:11
Picks
De muziek van Iggy Pop
Nog meer Barcelona in 'Lonely Planet'
24:25
Short
Nog meer Barcelona in 'Lonely Planet'


Cinetree
in de media