Voor de literatuurliefhebbers - Boekverfilmingen op Cinetree

Van papier naar het grote doek: wij zetten de beste boekverfilmingen voor jou op een rijtje.

Literatuurliefhebbers opgelet: van 23 t/m 31 maart 2019 vindt de 84e editie van de Boekenweek plaats! Dit jaar staat het thema moederschap centraal. Zowel boeken als films hebben ons door de jaren heen aan veel verschillende moeders geïntroduceerd: zorgzame moeders, strenge moeders, afwezige moeders... En hoewel wij groot fan van boeken zijn, zijn we nog meer fan van boekverfilmingen. Welke films zijn van papier naar het grote doek gegaan? Wij hebben de zes mooiste boekverfilmingen die je op Cinetree kan vinden voor je op een rij gezet.

La Pianiste

Nu bij ons in de filmclub vind je  La Pianiste  van Michael Haneke, gebaseerd op het omstreden  Die Klavierspielerin  van schrijfster Elfriede Jelinek (die in 2004 de Nobelprijs voor de Literatuur won). Perfect aansluitend op het thema ‘moederschap’ van de Boekenweek, gaat  La Pianiste  over een moeizame moeder-dochter relatie. Erika (Isabelle Huppert) is veertig jaar, woont nog altijd met haar moeder samen en slaapt zelfs in één bed met haar. Hun benauwende relatie zorgt ervoor dat Erika niet de kans krijgt om haar eigen keuzes te maken - wat weer leidt tot moeizame communicatie met anderen, onderdrukte emoties en seksualiteit, en agressie.

The Diary of a Teenage Girl

De vijftienjarige Minnie worstelt met het leven, haar identiteit en de liefde. Als ze op een avond alleen wordt gelaten met de vriend van haar moeder, stort ze zich in een heftige en verboden affaire. Is het lust of is het liefde? Deze must-see is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Phoebe Gloeckner en dat zie je terug in de vele getekende animaties die gedurende de film je beeldscherm opfleuren.

A Bigger Splash

Een broeierige film over relaties, lust, verlangens en valse nostalgie. Een echte aanrader als je op zoek bent naar een zomerse film. Luca Guadagnino liet zich voor    A Bigger Splash    inspireren door de succesvolle klassieker  La Piscine  geschreven door Jean-Emmanuel Conil, die altijd schreef onder zijn pseudoniem Alain Paige. Het boek is een aanrader voor als je zelf aan de zwembadrand zit in de zomer!

A Single Man

In  A Single Man, naar het gelijknamige boek van Christopher Isherwood, volgen we de alleenstaande George Falconer (Colin Firth) op wat naar eigen zeggen de laatste dag van zijn leven zal zijn. Zestien jaar lang deelde hij het leven met zijn grote liefde Jim, maar sinds enkele maanden moet de Engelsman het in z’n eentje zien te rooien. Acht maanden ervoor is Jim overleden bij een auto-ongeluk en vanaf dat moment is niets meer hetzelfde.  A Single Man  is een pareltje in de moderne literatuur én cinema.

Norwegian Wood

Toru blikt terug op zijn leven eind jaren ’60 toen hij in Tokyo verliefd werd op Naoko, en hoeveel invloed de zelfmoord van hun gedeelde vriend Kizuki hierop had. Terwijl zij samen hun eigen manier van verwerken hebben, komt Toru ook in aanraking met de levendige Midori. Het boek   Norwegian Wood  wordt gezien als het instapboek voor lezers die onbekend zijn met Haruki Murakami; zijn sprookjesachtige werelden kruisen de realiteit op een kabbelende wijze in zijn boeken. Leuk weetje: het boek Norwegian Wood is weer geïnspireerd op het nummer   Norwegian Wood  van The Beatles.

De Eenzaamheid van de Priemgetallen

Een romantisch Italiaans verhaal over twee vrienden die elkaar op priemgetal leeftijden steeds weer tegenkomen. Wiskundige vergelijkingen en formules ten spijt, de wereld en het leven zijn niet in een som te vatten. De gelijknamige bestseller van Paolo Giordano werd haast perfect verfilmd: met verbluffende beelden en een rake soundtrack realiseerde Saverio Costanzo een prachtige verfilming van    De Eenzaamheid van de Priemgetallen
The Diary of a Teenage Girl

the-diary-of-a-teenage-girl
102 min.

De vijftienjarige Minnie worstelt met het leven, haar identiteit en de liefde. Als ze op een avond alleen wordt gelaten met de vriend van haar moeder, stort ze zich in een heftige affaire. Is het lust of is het liefde?

Kijk The Diary of a Teenage Girl


Lees meer

Cinetree TV

De regisseur, danser en choreograaf Phillip Chbeeb vertelt op een alternatieve manier een intrigerend verhaal.
12:38
Short
De regisseur, danser en choreograaf Phillip Chbeeb vertelt op een alternatieve manier een intrigerend verhaal.
Franse short over de liefde die zich aandoet in de metro, maar niet uitpakt zoals gehoopt.
4:33
Short
Franse short over de liefde die zich aandoet in de metro, maar niet uitpakt zoals gehoopt.
Creativity is a Remix
09:43
Short
Creativity is a Remix
Pas als je doof of blind bent, besef je je dat communicatie nooit een gegeven is.
4:19
Short
Pas als je doof of blind bent, besef je je dat communicatie nooit een gegeven is.
Wanneer de zomer de winter ontmoet
10:25
Short
Wanneer de zomer de winter ontmoet


Cinetree
in de media