Zes films met sterke vrouwen in de hoofdrol

Die ook geregisseerd zijn door zes andere sterke vrouwen.

Sterke, onafhankelijke vrouwen, staan de laatste tijd misschien wel meer centraal dan ooit. Denk aan de speech van Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) tijdens de Oscaruitreiking, waarbij zij alle genomineerde vrouwelijke filmmakers, actrices, cameravrouwen, designers vroeg om samen met haar op te staan, of Oscar-winnares Natalie Portman die zich tijdens het Vulture Festival in Los Angeles sterk uitliet over de #MeToo beweging. Of de indrukwekkende #timesup speech van Oprah Winfrey die het tijdperk van en voor vrouwen verkondigden. Tijd voor de nodige portie vrouwenfilms op Cinetree dus. Deze zes films hebben twee dingen met elkaar gemeen: naast dat ze gemaakt zijn door vrouwen, wordt ook in elke film de hoofdrol vertolkt door een vrouw. 

Nieuwe Tieten

In het hoogstpersoonlijke Nieuwe Tieten richt filmmaker Sacha Polak de camera op zichzelf en onderzoekt ze haar keuzes wanneer ze gedwongen moet nadenken over de kans dat ze borstkanker zal krijgen. Het resultaat? Een verhaal dat, in een medialandschap waar het vrouwelijk lichaam (te) vaak als esthetisch object wordt gehanteerd, door iedereen gezien en gehoord zou moeten worden.

Performer Wende Snijders over 'Nieuwe Tieten'

American Honey

Er zijn maar weinig films waar je zo de liefde voelt als in deze. Laat je meenemen door de jonge vrouw Star die zich van de een op de andere dag aansluit bij een rondreizend gezelschap en terecht komt in een wervelwind aan feesten, amper legale praktijken en knetterende liefde. American Honey is gegarandeerd de meest zinderende roadmovie die je ooit gaat zien!

Filmmaker Mea Dols de Jong over 'American Honey'

Kan door huid heen

We love Rifka Lodeizen! In elke film weer krijgt zij het voor elkaar dat je zo dicht op haar huid zit, dat je het zelf ook gaat voelen. In het Gouden Kalf winnende Kan door huid heen staat het leven van Marieke op z’n kop wanneer ze slachtoffer wordt van een heftig geweldsdelict. Ze besluit de stad te verlaten en koopt een afgelegen, vervallen huisje op het Zeeuwse platteland. Een Nederlandse thriller die onder je huid kruipt.

Robert de Hoog over 'Kan door huid heen'

Zürich

Als er iemand een sterke vrouw is dan is dat Wende Snijders wel. In Zürich zet ze haar allereerste hoofdrol weg en speelt ze een vrouw die opzoek is naar intimiteit op grauwe en unheimische plekken. Ogenschijnlijk zonder emotionele reserves heeft Wende Snijders zich op de rol gestort. En juist daarom komt Zürich zo binnen en knalt de intensiteit van het scherm af.

Performer Wende Snijders over haar rol in 'Zurich'

Nena

Filmmaker Saskia Diesing vindt het belangrijk om interessante gelaagde rollen te schrijven voor vrouwen, in plaats van ze enkel als moeder, dochter of echtgenote neer te zetten (Opzij, 2018). In Nena volgen we de zestienjarige Nena die tot over haar oren verliefd is, vol levenslust zit, maar een zieke vader heeft die dood wilt. Winnaar van twee Gouden Kalveren (Beste Regie, Beste Actrice).

Trailer 'Nena'

The Diary of a Teenage Girl

Regisseur Marielle Heller kwam in aanraking met het boek ‘The Diary of a Teenage Girl’ toen ze dit met Kerst cadeau kreeg van haar jonge zusje. Deze parel van een coming of age-film speelt zich af in het hippe San Francisco van 1976 waar de vijftienjarige Minnie op een ongemakkelijke manier worstelt met haar leven, identiteit en smoorverliefd wordt op de vriend van haar vrijgevochten moeder. The Diary of a Teenage Girl: een pijnlijk en eerlijk portret over ontluikende seksualiteit van een frivole visuele flair.

Trailer 'The Diary of a Teenage Girl'Lees meer

Kijk meer

Wat zou jij doen als geld geen probleem is?
3:08
Wat zou jij doen als geld geen probleem is?
Drie jongeren maken een roadtrip die hun leven voorgoed zal veranderen
11:14
Short
Drie jongeren maken een roadtrip die hun leven voorgoed zal veranderen
Komt terrorisme voort uit geloof?
03:37
Picks
Komt terrorisme voort uit geloof?
Wat je leren kan van iemand met autisme
Picks
Wat je leren kan van iemand met autisme


Cinetree
in de media