Zes films om samen met je moeder te kijken

Moeders: wat zouden we zonder ze moeten? Om alle moeders te vieren zetten wij de mooiste films met sterke vrouwen in de hoofdrol op een rijtje. Films die je meteen een mooie reden geven om wat tijd met je moeder door te brengen!

1. 20th Century Women

De perfecte film om te kijken op Moederdag is natuurlijk   20th Century WomenIn dit bitterzoete drama volgen we de vijftienjarige Jamie, die eind jaren ‘70 opgroeit bij zijn alleenstaande moeder in Zuid-Californië. Met de hulp van twee jonge vrouwen, Abbie (Greta Gerwig) en Julie (Elle Fanning), probeert ze Jamie zo goed mogelijk op te voeden. Met veel liefde beantwoorden de vrouwen Jamie's vragen over de zin van het leven, feminisme en over het nemen van verantwoordelijkheid. De drie vrouwen hebben een grote impact op het leven van de gevoelige en slimme Jamie. Een prachtig, autobiografisch verhaal en ode aan de moeder van regisseur Mike Mills (Beginners).

Filmmaker Mea Dols de Jong over 'American Honey'

2. American Honey

Er zijn maar weinig films waar je zo de liefde voelt als in deze. Laat je meenemen door de jonge vrouw Star die zich van de een op de andere dag aansluit bij een rondreizend gezelschap en terecht komt in een wervelwind aan feesten, amper legale praktijken en knetterende liefde. American Honey  is gegarandeerd de meest zinderende roadmovie die je ooit gaat zien!

Robert de Hoog over 'Kan door huid heen'

3. Kan door huid heen

We love Rifka Lodeizen! In elke film weer krijgt zij het voor elkaar dat je zo dicht op haar huid zit, dat je het zelf ook gaat voelen. In het Gouden Kalf winnende  Kan door huid heen  staat het leven van Marieke op z’n kop wanneer ze slachtoffer wordt van een heftig geweldsdelict. Ze besluit de stad te verlaten en koopt een afgelegen, vervallen huisje op het Zeeuwse platteland. Een Nederlandse thriller die onder je huid kruipt.

4. Zürich

Als er iemand een sterke vrouw is dan is dat Wende Snijders wel. In  Zürich  zet ze haar allereerste hoofdrol weg en speelt ze een vrouw die opzoek is naar intimiteit op grauwe en unheimische plekken. Ogenschijnlijk zonder emotionele reserves heeft Wende Snijders zich op de rol gestort. En juist daarom komt Zürich zo binnen en knalt de intensiteit van het scherm af.

Actrice Gaite Jansen over 'Mustang'

5. Mustang

Dit Oscargenomineerde drama werd geregisseerd door Deniz Gamze Ergüven: een 39-jarige Turks-Franse filmmaakster die in haar eigen land door critici is verguisd, maar internationaal veel lof heeft geoogst met haar film. De film durft namelijk een groot taboe te doorbreken, dat van de demonisering van jonge vrouwelijke seksualiteit. Bovendien wordt er met een kritische blik gekeken naar de rol van mannen in de samenleving van een Turks dorpje: houden zij niet bewust de vrouwen onder de duim door hen geen enkele persoonlijke vrijheid te gunnen?   Mustang  is een verhaal dat je gegarandeerd bij zal blijven.

6. The Diary of a Teenage Girl

Regisseur Marielle Heller kwam in aanraking met het boek ‘The Diary of a Teenage Girl’ toen ze dit met Kerst cadeau kreeg van haar jonge zusje. Deze parel van een coming of age-film speelt zich af in het hippe San Francisco van 1976 waar de vijftienjarige Minnie op een ongemakkelijke manier worstelt met haar leven, identiteit en smoorverliefd wordt op de vriend van haar vrijgevochten moeder.   The Diary of a Teenage Girl:  een pijnlijk en eerlijk portret over ontluikende seksualiteit van een frivole visuele flair.
20th Century Women

20th-century-women-2
119 min.

“It takes a village to raise a child” is wat ze zeggen, en dat is ook (bijna) precies wat we zien gebeuren in 20th Century Women: alleenstaande moeder Dorothea vraagt twee jonge, moderne vrouwen om hulp bij het opvoeden van haar zoon Jamie.

Kijk 20th Century Women


Lees meer

Cinetree TV

De cast over Arthur de hond
02:34
Behind the scenes
De cast over Arthur de hond
Wat oorlog doet met een kind
5:05
Wat oorlog doet met een kind
Plastic Sailors aflevering 5
04:43
Originals
Plastic Sailors aflevering 5
All That We Share
3:00
All That We Share
Een aangrijpende korte film over theaterspelers na de Tweede Wereldoorlog.
14:48
Short
Een aangrijpende korte film over theaterspelers na de Tweede Wereldoorlog.


Cinetree
in de media