Être et Avoir

Deze innemende documentaire veroverde zestien jaar geleden in korte tijd de hele wereld, en zou dat anno 2018 zonder problemen opnieuw kunnen doen. Een ontroerende kijk op het leven van meester Georges Lopez en zijn dertien (kleine en grote) leerlingen.

Acteur & DJ Géza Weisz deelt 'Être et Avoir'
Klein maar fijn: de onweerstaanbare kracht van het hartverwarmende Être et Avoir
Door Bo Courant

Anno 2018 zijn special effects, technische hoogstandjes en overdonderende filmshots eerder vaste prik dan uitzondering. De ene na de andere film komt met grootschalige digitale technieken die almaar groter, beter en mooier worden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar soms wil je gewoon even iets kleins. Iets simpels. Iets heel verfijnds. In dat geval is een documentaire als   Être et Avoir   dé film bij uitstek. Een nauwgezet en hartveroverend portret over een klein plattelandsschooltje in Frankrijk, waar de bijna-gepensioneerde schoolmeester Georges Lopez zijn dertien leerlingen op fantastische wijze les geeft. Niet alleen in rekenen en taal, maar ook (en vooral) in het leven.

Être et Avoir   begint op een tempo dat de film gedurende honderd minuten aanhoudt. Uiterst kalm, vredig, haast idyllisch. Een kudde koeien kruipt dicht bijeen om zich warm te houden in de vallende sneeuw. Vanuit een Franse huiskamer zien we hoe de sneeuwstorm voor het smalle raam voorbij raast. Een wit busje rijdt langzaam over de witte bosweg heen en pikt de schoolkinderen één voor één op. Of je het nu wilt of niet; dit trage tafereel wekt direct je nieuwsgierigheid. Wat gebeurt er allemaal in dit Franse landschap?

 

Nou, in dit Franse landschap (de streek Auvergne, welteverstaan) staat een klein, rustiek schooltje. Een schooltje dat ons lijkt terug te voeren naar een tijd die al heel lang voorbij is. De tijd waarin de meester nog echt een meester was. Waarin het schoolplein je hele wereld vormde en een leven met stress, sociale codes en overspannen collega’s nog heel ver weg leek. En in dit kleine, Franse dorpsschooltje probeert meester Lopez zijn dertien leerlingen op geheel eigen wijze les te geven. Met liefde, met aandacht en met persoonlijke begeleiding. En dat weet deze meester op zo’n bijzondere en respectvolle teweeg te brengen, dat je direct zou willen dat dit je eigen meester was. 

Gedurende één schooljaar heeft regisseur Nicolas Philibert deze lieve, ietwat ouderwetse schoolmeester gevolgd. De klas die Lopez les geeft, bestaat uit slechts dertien leerlingen. Daarmee is trouwens ook direct de omvang van de gehele school bepaald; want Georges Lopez is niet alleen de schoolmeester, maar ook de directeur, conciërge en kleuterleider. En of dat allemaal nog niet genoeg is, blijkt het in dit klasje niet om één en hetzelfde leerjaar te gaan (zoals wij dat in de grote steden gewend zijn), maar om 'alle leerjaren in één'. En daar komt nog eens bij dat deze leerlingen in werkelijk álles verschillen: in leeftijd (drie tot twaalf jaar), in intelligentie, in speelsheid, in energie, in afkomst, in toekomstperspectief. En wie daar op de juiste wijze mee om weet te gaan, mag zichzelf wat ons betreft gerust een held noemen. 

 

In   Être et Avoir   gebeurt in objectieve zin misschien weinig, maar daarmee doe je deze film echt tekort. Regisseur Philibert wisselt de intieme beelden tussen meester Lopez en zijn leerlingen af met mooie, integere beelden van het Franse landschap. Het wordt winter, dan lente, dan zomer. En in die seizoenen volgen we de leerlingen van meester Lopez zowel in de school als thuis. Van de camera lijken Lopez en zijn leerlingen nauwelijks last te hebben; ze doen gewoon hun ding en lijken vrijwel nooit door te hebben dat er überhaupt gefilmd wordt. Dat levert prachtige beelden op: een kinder ruzie tussen twee jongetjes, een intiem gesprek tussen Lopez en de ietwat zwakbegaafde Nathalie, een opgegeven dictee onder een groepje dennenbomen. Het is allemaal even hartverwarmend.

In   Être et Avoir   word je heen en weer geslingerd tussen ontroering, vertedering, humor en ernst. En er zijn maar weinig films die dat zo mooi in beeld kunnen brengen als Nicolas Philibert. Zorg dat je   Être et Avoir   gaat kijken want het is absoluut de moeite waard.   

Must-see, omdat:

 • 1. Être et Avoir tientallen prijzen in de wacht sleepte, waaronder de prestigieuze Franse Cézar en de European Film Award voor Beste Documentaire.
 • 2. Maar weinig films zó mooi en hartverwarmend zijn als Être et Avoir. Na afloop van de film zul je nog lang een nostalgisch gevoel ervaren.
 • 3. Deze Franse film afgelopen jaar een onofficiële Nederlandse remake kreeg, namelijk De Kinderen van Juf Kiet. Ook deze film ging er met tientallen prijzen vandoor en werd met grote lof ontvangen.
“Make sure you don't get isolated. Maybe you'll be able to defend each other."
Georges Lopez (Être et Avoir)
Kijk Être et Avoir op Cinetree
 • Nicolas Philibert
 • 2002
 • Georges Lopez, Alizé, Axel Thouvenin
 • Documentary, Family
 • 104 minuten
 • 18 december

Cinetree TV

Filmtip! De Franse versie van 'Etre et Avoir': De Kinderen van Juf Kiet
03:07
Trailer
Filmtip! De Franse versie van 'Etre et Avoir': De Kinderen van Juf Kiet
Award-winnende short over de jonge James die zijn meester om raad vraagt.
17
Short
Award-winnende short over de jonge James die zijn meester om raad vraagt.
Artikelen

Deze film werd ook geselecteerd door
Géza WeiszFilmclub

Join the club!
€5,99 p/m
 • Altijd 10 films die je gezien moet hebben
 • Wekelijks nieuwe filmkeuzes
 • Introducties door Cinetree Curators
 • Exclusieve uitnodigingen & extra’s
 • Elk moment opzegbaar
 • 30% korting op huurfilms uit het archief!

Beschikbaar via web en app. Op tablet, desktop of mobiel.

Cinetree
in de media