Broken Flowers

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Don Johnston (Bill Murray) ontvangt een anonieme en mysterieuze brief van een voormalige vriendin en ontdekt dat hij een zoon heeft die hij nooit heeft ontmoet. Hierdoor besluit hij om een lange reis door het land te maken om zijn vroegere liefdes te bezoeken. Regisseur Jim Jarmusch brengt in Broken Flowers zowel trieste als liefdevolle onderwerpen in beeld. Een teder verhaal over ouderdom, liefde en mysteries.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Broken Flowers'

Soms brengt het leven een onverwachte verrassing

door Stefanie Gordin

in Broken Flowers onder regie van Jim Jarmusch volgen we het verhaal van Don Johnston, een gepensioneerde software-ondernemer die veel geld verdiende met computers, maar er zelf geen heeft. Hij verdrijft zijn tijd door op de bank te zitten, met weinig levensenergie.

Af en toe hangt hij rond met zijn vriend Winston, een hardwerkende arbeider die een liefdevolle vrouw en kinderen heeft. Nadat zijn inwonende vriendin hem verlaat, ontvangt Don een anonieme brief, getypt op roze papier, waarin hem wordt verteld dat hij een negentienjarige zoon heeft. Winston, liefhebber van detectiveverhalen, staat erop dat Don op een roadtrip naar zijn verleden gaat en al zijn vroegere liefdes opspoort om het mysterie op te lossen.

Elke keer als Don een van zijn vroegere liefdes ziet, is er een lange uitdrukking van leegte en dan een plotse herkenning. Het is een gevoel dat we allemaal kunnen hebben bij het zien van iemand die we twintig jaar geleden heel goed kenden. De opeenvolging van vroegere liefdes uit het verleden is een slim middel om het karakter van Don te onthullen. Ooit vonden de vier vrouwen - Laura, Dora, Carmen en Penny - Don enorm aantrekkelijk, maar is dit nog steeds het geval als ze hem na al die jaren terugzien? Naarmate het verhaal vordert, lijkt de vermoeidheid en het verdriet op het gezicht van Don groter te worden. Desondanks zijn er een paar grappige en eigenzinnige momenten die de film luchtiger maken.

Broken Flowers zet je aan het denken over je eigen leven. Het verbeeldt een midlifecrisis van een man die ooit in het verleden veel vrouwen versierde. Daarnaast laat Bill Murray een fantastische acteerprestatie zien en vertelt hij een intrigerend verhaal, met weinig woorden en uitdrukkingen. Jarmusch werd met Broken Flowers genomineerd voor de Palme d’Or op het Filmfestival van Cannes in 2005 en won uiteindelijk de Grand Prix.

Must-see, omdat:

  • 1. Acteur Bill Murray, die Don Johnston speelt, na het afronden van deze film overwoog om met pensioen te gaan. Hij vond dit de beste acteerprestatie was die hij ooit kon geven.

  • 2. Jim Jarmusch op een unieke wijze liefde, komiek en ouderdom samenbrengt.

  • 3. Ook de vrouwelijke cast met o.a. Tilda Swinton, Sharon Stone, Julie Delpy steengoed is.

“Well, the past is gone, I know that. The future isn't here yet, whatever it's going to be. So, all there is, is this. The present. That's it.”

Don Johnston (Broken Flowers)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Samen uit de schaduw

Film Stars Don’t Die in Liverpool

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.