Die Welt

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Die Welt is een opzienbarende hybride tussen documentaire en fictie. We volgen Abdallah, een jonge DVD-verkoper in het Tunis van na de Jasmine Revolutie, die ervan droomt te ontsnappen naar Europa.

Filmjournalist Hans Beerekamp deelt 'Die Welt'

Blakend Debuut

Filmmaker Alex Pitstra vroeg zich af hoe zijn leven eruit had gezien als hij bij zijn Tunesische vader was opgegroeid, in plaats van bij zijn Friesche moeder. De manier waarop hij dit onderzocht is bijzonder. Hij zocht lokaal een jonge acteur, liet die meeschrijven aan het scenario en plaatste hem temidden van een familie ongetrainde acteurs met wie de filmmaker zelf een bloedband deelt. Het resultaat is een film die met een voet in documentaire staat en met de andere in een onbevangen verbeelding.

Zoals Hans Beerekamp in zijn aanbeveling vertelt raakte hij met schrijver/regisseur Alex Pitstra aan de praat in een snackbar. Dit was een avond die volgde op een masterclass filmkritiek, waarbij Pitstra uitblonk. De filmmaker in spe was toen nog student, maar al druk bezig met kortfilms, evenals het opzoeken van zijn familie in Tunesië. Hij had een verhaal in gedachten maar zocht hiervoor nog vorm. Vervolgens groeide het zo dat hij bij Beerekamp zijn ideeën testte. En terwijl Pitstra oorspronkelijk een documentaire wilde maken leidde Beerekamp hem richting de fictie, of althans, een half-fictiefilm. Het éérste resultaat is Die Welt geworden, maar de documentaire is er alsnog gekomen. Smaakt Die Welt dus naar meer en wil je dieper graven in de 'bezness' die de mannen bedrijven? Dan kun je nu op 2doc.nl Bezness as Usual kijkekn, welke onlangs in Première ging in Rialto Amsterdam.

Met Die Welt durfde Pitstra veel: persoonlijke ideeën worden getest, de Tunesische maatschappij wordt onder loep genomen en er wordt hoog ingezet met visuele ideeën. Er komen stevige onderwerpen aan bod terwijl deze in de film nooit zwaar aanvoelen, hetgeen getuigt van kundige verteltechniek. Die Welt is een debuutfilm, en zoals een goede debuutfilm betaamt blaakt deze film van een levendigheid die je in veel meer films zou willen zien.

Film in feiten

 • De 8mm beelden die in de film te zien zijn tonen een jonge Alex Pistra met zijn vader, Mohsen Ben Hassan, die Hassan speelt in Die Welt.

 • Wanneer Abdallah een droom heeft op de boot deint de droom mee, dit idee is ontleend aan Fellini's Amarcord.

 • Hassan spreek een mengeltaal van hoofdzakelijk Engels, Duits, Nederlands en Frans. De titel is afgeleid van zijn aanduiding voor Europa: ‘Die Welt’

“Europa? Die Welt. Ken ik.”

Hassan (Die Welt)

Deze films werden ook geselecteerd door Hans Beerekamp

De Regels van Matthijs

Der Siebente Kontinent

Hemel

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand