Doof Kind

Speciaal voor IDFA: de ontroerende documentaire “Doof Kind", over het leven van de levenslustige, dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zijn doofheid absoluut niet als handicap ziet. Geheel terecht bekroond met de IDFA-publieksprijs én de publieksprijs op het Vlaamse DocVille.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'Doof Kind'

Tobias is een jaar of 1 als het consultatiebureau zijn ouders meedeelt dat Tobias “niets scoort” op de gehoortest. Om alles nog even te checken, slaat zijn vader (filmmaker Alex de Ronde) twee pannendeksels tegen elkaar achter het hoofd van Tobias. De uitkomst is overduidelijk: hartstikke doof. “Een doof kind. Wat moeten we in godsnaam met een doof kind?”, vraagt zijn vader zich destijds af. Nou, een heleboel dus! Een documentaire maken, bijvoorbeeld.

 

Met veel succes maakte Ketelhuis-directeur Alex de Ronde een documentaire over het leven van zijn 28-jarige zoon Tobias, die al vanaf zijn geboorte doof is. Aan het begin van de documentaire vraagt Tobias zich af of zijn leven als dove wel interessant genoeg is voor een film. Tijdens het kijken van   Doof Kind   weet je één ding vrij zeker: dat is het absoluut!  Doof Kind  is namelijk een energieke, vrolijke documentaire die een tegenwicht biedt aan eerdere, zwaarmoedige films. Doven zijn namelijk niet zielig, willen De Ronde en Tobias ons laten zien. Dat is nu juist het allergrootste misverstand.

 

Doof Kind   is een liefdevol, innemend portret over een dappere jongen die zich, ondanks zijn doofheid, niet uit het veld laat slaan. Gehoorapparaatjes en implantaten vindt Tobias maar niets. Zonde van de dovencultuur. En doof zijn een handicap? Dacht het even niet! Ondanks het opgewekte karakter van de film is   Doof Kind   ontroerend en aangrijpend. Een echte aanrader.

 

Must-see, omdat:

 

1. Doof Kind er op het IDFA én het Vlaamse DocVille (geheel terecht) met de publieksprijs vandoor ging.

 

2. Deze film een exclusief kijkje geeft in de wereld (en het onderwijs) van dove mensen. Ooit van de Gallaudet University gehoord, bijvoorbeeld? Nou, dat is dus de enige universiteit in de wereld voor doven en slechthorenden, en deze docu neemt je mee.

 

3. Het onderwerp op dit moment super relevant is. Zo is er de laatste jaren een venijnige discussie ontstaan tussen doven, hun ouders, chirurgen en “de samenleving”. Want wat is nu het beste voor een doof kind?

 

“Een doof kind. Wat moet er in hemelsnaam van zo'n jochie terechtkomen?"
Vader van Tobias
Kijk Doof Kind op Cinetree
 • Alex de Ronde
 • 2018
 • Documentary
 • 72 minuten
 • 22 januari 2020

Cinetree TV

Hoe vertelt de film A Quiet Place je een verhaal met geluid?
12:08
Picks
Hoe vertelt de film A Quiet Place je een verhaal met geluid?
ASMR, audio die je lichaam een tintelend gevoel geeft, is inmiddels groots op het internet.
7:57
Picks
ASMR, audio die je lichaam een tintelend gevoel geeft, is inmiddels groots op het internet.
Artikelen

Deze films werden ook geselecteerd door
Hanna Verboom

The Red Turtle

Geselecteerd door
Hanna Verboom


Filmclub

Join the club!
€7,99 p/m
 • Altijd 15 films die je gezien moet hebben
 • Wekelijks nieuwe filmkeuzes
 • Introducties door Cinetree Curators
 • Exclusieve uitnodigingen & extra’s
 • Elk moment opzegbaar
 • 30% korting op huurfilms uit het archief!

Beschikbaar via web en app. Op tablet, desktop of mobiel.

Cinetree
in de media