Earthrise

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Één enkel beeld kan een ideologie reformeren, een revolutie beginnen, of een gevoel symboliseren waarbij woorden simpelweg tekort schieten. Dit overkwam de drie legendarische astronauten van de Apollo 8 missie die met hun foto de mensheid voorgoed veranderde. Ga mee op reis en ervaar onze planeet vanuit de ‘Astronauts view’.

Impactmanager Eefke van de Wouw deelt 'Earthrise'

Stip aan de horizon

door Vera Baur

Stel je eens voor, je zweeft rondom een grijze massa van levenloos gesteente, honderdduizenden kilometers van huis, te midden van een allesoverheersende duisternis, en opeens zie je daar een magisch bolletje ter grootte van je duim. Alles wat je liefhebt, alles wat je kent en alles wat je hebt achtergelaten is gereduceerd tot dit ene prachtige, gloeiende bolletje; wat voor een emotie moet dat wel niet opwekken? Precies dat onvoorstelbare gevoel is wat de drie astronauten van de Apollo 8 voelde én vastlegde met misschien wel de meest iconische foto van de twintigste eeuw: Earthrise, de allereerste kleurenfoto van onze stralende aarde opkomend achter de duisternis van de maan.

In de korte documentaire Earthrise staan de astronauten van de Apollo 8, James Lovell, Frank Borman en Bill Anders, stil bij de foto die zij namen van de aarde tijdens hun missie naar de maan. De bijna per ongeluk genomen foto zal nog decennia na het moment van vastleggen een ijkpunt in de ruimtevaart representeren. Met als primair doel het verkennen en ontdekken van het onbekende, keerden de drie heren terug met een geheel nieuw perspectief op iets wat iedereen dacht maar al te goed te kennen; de aarde.

De Earthrise-foto symboliseert de kracht dat een enkel beeld kan hebben. Eén enkel beeld kan een ideologie reformeren, een revolutie beginnen, of een gevoel symboliseren waarbij woorden simpelweg tekort schieten. De Earthrise-foto verbeeldt naast, wat de Amerikaanse astronauten beschrijven als een onbeschrijfelijk gevoel van eenheid, ook een realisatie teweeg, een waarschuwing zelfs. De onaantastbare en robuuste planeet waar wij op leven, blijkt toch niet zo onverwoestbaar als gedacht. De almachtige aarde wordt op de foto gereduceerd tot een kleine en fragiele bol, eentje vol leven, kleur en schoonheid, maar een kwetsbare en eenzame bol al niet te min.

Lovell, Borman en Anders beseffen zich op het moment dat zij de aarde zien, die aarzelend boven de horizon van de maan opkomt, hoe bevoorrecht we zijn deze plek ons thuis te noemen en hoe voorzichtig we er mee om moeten gaan. Het ene lichtpuntje in het donkere universum maakt duidelijk dat wat wij in handen hebben uniek is. Een kostbare parel waar we als mensheid erg voorzichtig mee om moeten gaan. De astronauten hoopten, en hopen nog steeds, dat de betoverende foto de mens zal verenigen, grenzen zal overschrijden en iedereen samen zal brengen om de belangrijkste boodschap van de foto te behartigen: het beschermen van de aarde. Alleen samen lossen we de toenemende klimaat en milieuproblemen op, alleen samen kunnen we onze prachtige en fragiele woonplek blijven behouden.

Must-see, omdat:

  • 1. De prachtige cinematografische beelden van het sterrenstelsel en de aarde perfect worden afgewisseld met de vintage camerabeelden uit de jaren ‘60.

  • 2. De drie helden, Lovell, Borman en Anders, hun verhaal met zoveel emotie, passie en liefde vertellen.

  • 3. De kracht van film om, zowel tot de verbeelding te spreken als de neus op de feiten te drukken, in Earthrise scherp uiteen wordt gezet.

“In one frame it showed exactly our existence.”

James Lovell (Earthrise)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.