Fukushima, Mon Amour

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Wanneer de jonge Marie (Rosalie Thomass) niet meer weet wat ze met haar leven aanmoet, besluit ze haar problemen te ontvluchten en als clown aan de slag te gaan in het getroffen gebied Fukushima. Daar ontmoet ze de starre (ex-)Geisha Satomi, met wie ze een bijzondere vriendschap ontwikkelt.

Actrice en kunstenares Eva Bartels deelt 'Fukushima, Mon Amour'

Een mislukte clown, bivakkeren bij een Geisha en wijze levenslessen in zwart-wit drama ‘Fukushima, Mon Amour’

Door Bo Courant

We komen allemaal op een punt in ons leven waarop we het even niet meer weten. De wereld ligt aan je voeten, maar de stappen die je zetten moet, lijken eventjes onmogelijk. Ga je links of ga je rechts, ga je door of moet je stoppen? En wat wil je eigenlijk allemaal nog bereiken? Om op zo’n moment de juiste keuzes te maken, heb je soms een beetje extra hulp nodig. Van je ouders of je vrienden, van een mentor of een coach, of… uit een geheel andere hoek. Van een Geisha in Japan, bijvoorbeeld! Dat kan namelijk voor uiterst ongemakkelijke situaties zorgen, maar ook voor héle wijze levenslessen. En die hebben we allemaal wel eens nodig.

De piepjonge Marie weet even niet meer wat ze met zichzelf en het leven aan moet. Haar relatie is gestrand, haar dagelijkse bezigheden geven nauwelijks voldoening en een constant gevoel van ‘mislukking’ wil haar maar niet loslaten. Om haar problemen te ontvluchten, besluit Marie zich aan te melden bij stichting ‘Clowns4Help’ (bestaat echt) om zodoende de bewoners van het door een aardbeving getroffen Fukushima te helpen. Eenmaal in het opvangkamp blijkt echter dat geen enkel slachtoffer op haar grappen en grollen zit te wachten. Integendeel, ze hebben liever dat clowntje Marie haar spullen zo snel mogelijk weer inpakt en vertrekt. Niet verwonderlijk dus dat de emotioneel instabiele Marie al gauw het hazenpad kiest.

Toch heeft het lot iets anders voor Marie in petto. Op het moment dat ze met de Noorderzon wil vertrekken, staat daar namelijk een star, oud vrouwtje voor haar deur. Niet geheel naar wens, maar absoluut verrassend. Het vrouwtje blijkt de bejaarde Satomi te zijn; een interessante Japanse die in haar jonge jaren als Geisha door het leven ging. De oude Satomi wil graag een bezoekje brengen aan haar (door de aardbeving) verwoeste huis, maar... daar heeft ze wél Marie’s hulp voor nodig. Zonder te weten waar ze aan begint, rijdt Marie de bejaarde Satomi naar haar vroegere woonhuis; een huis dat zich middenin het radioactieve gebied van Fukushima bevindt. En hoewel de eigenwijze Marie in eerste instantie niet van plan is daar te blijven, heeft ze al snel in de gaten dat Satomi haar hulp goed kan gebruiken.

Marie besluit bij Satomi in te trekken en haar te helpen met de wederopbouw van het huis. Dag in, dag uit werkt zij zich volledig uit de naad, maar dat wordt minder in dank afgenomen dan ze in eerste instantie had gedacht. Toch ontstaat na verloop van tijd een bijzondere vriendschap tussen deze vrouwen; een vriendschap die niet geheel ‘gemakkelijk’ tot stand lijkt te komen, maar dierbaarder wordt dan je ooit had kunnen denken. Fukushima, Mon Amour is een prachtige film die misschien eventjes tijd nodig heeft om op gang te komen, maar je uiteindelijk met een warm en geïnspireerd gevoel achterlaat. Zeker de moeite waard!

Must-see, omdat:

 • 1. De hele film gedraaid is in zwart-wit en bovendien aandoet als een intieme documentaire. Daarmee is Fukushima, Mon Amour niet alleen een intiem filmverhaal, maar ook een prachtig en leerzaam portret over de Japanse cultuur.

 • 2. De Duitse Rosalie Thomass (die zo een tweelingzusje van de Nederlandse Marlijn Weerdenburg had kunnen zijn) in deze film een fantastische acteerprestatie neerzet. Voor haar rol als Marie won zij dan ook zeer terecht de Deutscher Filmpreis voor beste actrice.

 • 3. Fukushima, Mon Amour duidelijk maakt hoe groot de nasleep is van de aardbeving en kernramp in 2011. De film werd opgenomen tussen de echte puinhopen van de ramp, en komt daardoor extra hard binnen.

“How can I remind myself that this is my only life? My only life."

Marie (Fukushima, Mon Amour)

Deze films werden ook geselecteerd door Eva Bartels

Binnen bij Eva Bartels

The Artist

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand