Funny Games

Twee sadistische jongens gijzelen een moeder, vader en zoon in hun vakantiehuisjes. Ter vermaak willen ze spelletjes spelen.

Filmjournalist Ab Zagt deelt 'Funny Games'
Waar kijken we naar?

Eigenlijk kijken we vaak naar rare dingen op TV, internet en in de bioscoop. Leed(vermaak) gaat er prima in, zolang het maar op afstand blijft. Denk er maar eens over na. Actiefilms, Idols-audities, reality televisie, nieuwsberichten, dramaseries: we vreten het als zoete koek of voelen ons daarna goed wanneer we er achteraf een scherpe mening over hebben. Maar wat als een wolf in schaapskleren zich door het scherm tot jou, de kijker, richt en vraagt of je je nog een beetje vermaakt? Dat is wat Funny Games doet–en daarom moet je deze film zien.

 

Hoewel deze film uit 1997 stamt is zij nog altijd actueel. Misschien zelfs wel meer dan ooit, want met de komst van social media zijn er alleen maar minder filters dan voorheen. Bij America’s Funniest Home Videos en De Leukste Thuis verzorgde een redactie nog voorselectie–bij een ‘fail compilatie’ op YouTube is het vaak de vraag of de pechvogel het heeft overleefd. Onze kijkpatronen zijn op alle vlakken extremer geworden: we binge-watchen alles van films tot series tot YouTube videos, naakt & geweld verzadigen onze beeldcultuur in dagelijks toenemende mate. 

Dat Funny Games niet aan impact inboet bewees de shot-to-shot remake uit 2007 ook al. Inmiddels zijn we wéér 10 jaar verder maar zal de film nog even fris aanvoelen voor hen die de film niet kennen, of bij wie deze is weggezakt. Maar wat is nu de definitieve versie van Funny Games? Het idee van schrijver/regisseur Michael Haneke om de notie van (leed)vermaak aan de kaak te stellen hing voor hem namelijk samen met filmen in Amerika–want eerlijk is eerlijk, daar hebben we de grootste verloedering van onze audiovisuele normen en waarden aan te danken. Destijds kreeg hij dat financieel echter niet rond, en schoot hij de film in 1997 gewoon in Oostenrijk. Tien jaar later herschoot hij de film, shot voor shot, in Amerika met Naomi Watts en Tim Roth.

Ab Zagt selecteerde voor ons het ‘origineel’ waar menigeen bij zweert (wij raden aan ook de US versie eens te bekijken) maar het gegeven blijft hetzelfde: of je de film nu voor het eerst ziet in 1997, 2007 of 2016: de film zal een gekke zindering door je lijf jagen. De film is opwindend om naar te kijken, ontzagwekkend, en afstotend. De trage maar trefzekere opbouw, het 10-minuten lange ononderbroken shot in het midden, de scène met de afstandsbediening, die blik op het eind.. Weinig films krijgen het voor elkaar een ware dialoog aan te gaan met het publiek zoals Funny Games dat doet. Dus kijk niet weg, zet de film niet af, maar praat (of schreeuw) af en toe tegen je scherm, uit je onvrede, geef aan jezelf toe dat je geïntrigeerd bent en wacht tot het scherm zwart uitvalt bij de aftiteling om je eigen reflectie in je beeldbuis te kunnen zien om de cirkel rond te maken.

Film in feiten

 • Ulrich Mühe & Susanne Lothar (de vader en moeder in de film) waren in het echt ook een stel, tot aan Mühe’s dood in 2007.
 • Isabelle Huppert bedankte voor de hoofdrol. Na het zien van de film had ze hier spijt van, hoewel ze toegaf dat ze destijds waarschijnlijk niet de moed had gehad de film goed te doorstaan.
 • Voor de shot-to-shot remake van 2007 (het originele idee was ook de film in de US te schieten) werd zelfs de blauwdruk van het originele huis opgedoken, zodat deze opnieuw gebouwd kon worden op de Amerikaanse set.
“You're on their side, aren't you? So, who will you bet with?”
Paul
Kijk Funny Games op Cinetree
 • Michael Haneke
 • 1997
 • Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch
 • Crime, Drama, Horror
 • 108 minuten
Artikelen

Deze films werden ook geselecteerd door
Ab ZagtFilmclub

Join the club!
€7,99 p/m
 • Altijd 15 films die je gezien moet hebben
 • Wekelijks nieuwe filmkeuzes
 • Introducties door Cinetree Curators
 • Exclusieve uitnodigingen & extra’s
 • Elk moment opzegbaar
 • 30% korting op huurfilms uit het archief!

Beschikbaar via web en app. Op tablet, desktop of mobiel.

Cinetree
in de media