Gozaran: Time Passing

Spreading great stories

  • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

  • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

  • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

  • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

De Iraanse componist Nader Mashayekhi keert, na jaren in Wenen gewerkt te hebben, in 2005 naar zijn geboorteland terug om het symfonieorkest van Teheran te leiden. Een droom, want voor klassieke en Westerse muziek heerst daar geen gunstig klimaat.

Cinetree Staff deelt 'Gozaran: Time Passing'

Oplossen

Wie niet waagt wie niet wint. Dirigent Nader Mashayekhi vertrekt na zo’n vijfentwintig jaar in Wenen te hebben gewoond terug naar zijn thuisland. De droom: daar de moderne klassieke muziek ten gehore te brengen waarop hij verliefd is geworden, letterlijk een ongehoord idee. Maar twee jaar laten zal hij weer terug in Wenen zijn, temidden van de brokstukken van die droom. Gozaran: Time Passing toont echter alleen het oog van de storm. Temidden van politieke tumult, verhuizingen en sociale druk wordt een rustieke, contemplatieve sfeer opgetrokken en vinden we in de film de verheffing die Mashayekhi met zijn muzikanten probeert te zoeken.

Gozaran is een dichterlijke blik op een prachtige poging. Met het symfonieorkest van Teheran wil hij stukken van Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart en Gustav Mahler spelen, misschien zelfs een beetje John Cage. De kloof tussen de ideologieën van deze stukken en de tradities die in Iran gelden staan vaak nagenoeg haaks op elkaar. Bij de muziek barst de emotionele expressiviteit uit zijn voegen, terwijl in Iran alles strak ingelijfd wordt.

Mashayekhi probeert aan beide kanten aan de franje te plukken: hoe klinkt westerse muziek wanneer deze wordt uitgevoerd op traditioneel Iraanse instrumenten? En is Wenen de plek waar hij verlossing heeft gevonden, Iran blijft het land waar hij gevoelsmatig moet inlossen.

Filmmaker Frank Scheffer zet de lens dichter op de huid dan je wellicht gewend bent. Er wordt visueel gedoken naar dieptes die langzaam maar zeker door de schakering van beelden, geluiden, regels poëzie en kleine momenten van interactie worden ontluisterd. Het resultaat is een verstillende ode aan de kracht van muziek, zelfexpressie en het najagen van passie, wat de uitkomst ook moge zijn.

Film in feiten

  • Dirigent en componist Nader Mashayekhi werd in 1958 in Teheran geboren. Hij studeerde en werkte in Wenen, maar keerde van 2006-2007 terug om als dirigent op te treden voor het Teheran Symphony Orchestra.

  • Frank Scheffer heeft een sterke band met muzikale film. Naast diverse videoclips maakte hij Chessfilmnoise, Time is Music over John Cage en Elliot Carter, evenals films over de werken van Arnold Schönberg, Igor Stravinsky, Brian Eno en Frank Zappa.

“I went back with only one suitcase that carried only one thing: my dream of making music in my hometown.”

Nader Mashayekhi (Gozaran: Time Passing)

Spreading great stories

  • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

  • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

  • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

  • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand