Hart van de democratie

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Volgens Kees Boonman is het Binnenhof letterlijk én figuurlijk aan renovatie toe. De gebouwen zijn oud, versleten en afgepeigerd – maar hoe zit het met ons democratische stelsel en de politiek die bedreven wordt in deze gebouwen? De documentaire Hart van de Democratie probeert hier een antwoord op te vinden door het Binnenhof en onze politici op toegankelijke én humoristische wijze in beeld te brengen.

Journaliste Charlotte Nijs over 'Hart van de democratie'

Ongeneeslijk ziek?

Door Nikki Nilwik

Tijdens de corona-pandemie, die helaas nog steeds onze levens dagelijks beïnvloedt, hebben we tot twee keer toe een inkijkje mogen krijgen in het geheimzinnige Torentje van (inmiddels demissionair) premier Rutte. Zonder het echt te beseffen, hebben we hier iets zeer speciaals mogen meemaken. De laatste Torentjes-toespraak vóór de uitbraak van Corona vond namelijk plaats in 1973 – toen door de oliecrisis de eerste autoloze zondag in Nederland plaatsvond. Dit was tevens het jaar dat de eerste close-up foto’s van Jupiter naar de aarde werden gestuurd door Pioneer 10 én het recht op abortus werd erkend in Amerika. Anders gezegd: 1973 is een lange tijd geleden. Bijna 50 jaar later mochten wij, de ‘gewone’ burgers, ons dus eindelijk weer eens verwonderen over de inrichting van Rutte’s Torentje. Toch zouden we ons vooral moeten verwonderen over hoe geheimzinnig dit Torentje, en daarmee de rest van het Binnenhof, is voor mensen die niet in de politiek zitten. Want als dit het hart van onze democratie is, zou juist deze plek toch zo transparant mogelijk moeten zijn?

Dit pijnpunt is precies ook waar de maker van de steengoede documentaire Hart van de Democratie over valt. In de documentaire volgen we twee volstrekt verschillende politieke verslaggevers tijdens hun werk in – je raadt het al – het hart van onze Nederlandse democratie; het Binnenhof. Oude rot in het vak Kees Boonman en nieuwkomer Charlotte Nijs (die dit jaar ook meedeed aan ‘Wie is de Mol?’) nemen ons mee in het dagelijkse leven op het Binnenhof en stellen de kritische vragen die wij niet durven of kunnen stellen. Is onze huidige parlementaire democratie nog houdbaar, of is onze democratie – net zoals de gebouwen op het Binnenhof zelf – toe aan een grote opknapbeurt? En hoe zit het met de kritische rol die de journalistiek heeft als ‘waakhond’ van de democratie?

“Het is niet toegankelijk, er wordt een taal gesproken die je als gewone Nederlander gewoon niet verstaat”, dat vindt verslaggeefster Charlotte van het Binnenhof. Ook andere ondervraagden zijn het met haar eens; het Binnenhof moet transparanter. Of er werkelijk iets zal veranderen in dit geheimzinnige hart, blijft natuurlijk de grote vraag. Eén ding is zeker: regisseurs Suzanne Raes & Liesbeth Witteman maakten met deze serieuze maar humoristische documentaire het Binnenhof en de politiek een klein stukje duidelijker en toegankelijker voor ons.

Regie: Suzanne Raes & Liesbeth Witteman
Geproduceerd door: Docmakers

Must-see, omdat:

  • 1. Je door deze documentaire met een kritische blik leert kijken naar de Nederlandse democratie en politiek. Zeker niet slecht, zo vlak voor de verkiezingen.

  • 2. Hart van de Democratie je een speciaal inkijkje geeft in een wereld waar de meesten van ons weinig van weten, terwijl die wereld wél enorm veel invloed op ons heeft.

  • 3. Deze documentaire behalve leerzaam, op momenten ook erg humoristisch is.

“Die politiek, die is ook wel een beetje oud en vermomd en aan renovatie toe. ”

Kees Boonman (Hart van de Democratie)

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand