Heartstone

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In een afgelegen vissersdorp in IJsland maken tieners Thor en Kristján een wervelwind van een zomer mee, waarbij Thor een meisje probeert te versieren en Kristján gevoelens voor Thor ontwikkelt. Wat begint als een speelse verkenning van seksualiteit, wordt al snel een confrontatie met de harde realiteit van een conservatieve samenleving.

Cinetree deelt 'Heartstone'

De schoonheid van eenvoud

Door Michelle Broer

Een groepje jongens hangt rond op een pier. Het is zomer en de tieners balanceren op de grens van kind zijn en volwassen worden. Uit verveling besluiten ze te gaan vissen. Één van de jongens vangt een steenvis en aan de reactie van zijn leeftijdsgenoten te zien, is het niet de vis waar ze naar op zoek waren. De jongen wil de vis teruggooien, maar de groep ziet het bestaan van de vis als nutteloos en samen slaan ze hem dood.

De eerste scène van Heartstone lijkt triviaal en alledaags; just boys being boys. Toch vormt het een duidelijke metafoor voor de rest van de film. Waarom zou je een steenvis blijven slaan, simpelweg omdat zijn bestaan je niet aanstaat? Waarom zou een samenleving mensen de rug toekeren omdat ze houden van wie ze houden? Deze vraag (en daarmee de hele film) is geworteld in een soort onbegrip. Door op tedere en bescheiden wijze het leven van de jonge Thor en Kristján aan de kijker voor te leggen, schuift Heartstone hun menselijkheid naar de voorgrond - waardoor het onbegrip en de machteloosheid van de situatie alleen maar prevalenter wordt.

Het bekende verhaal van eenzijdige liefde en de eenvoudige setting van een vissersdorpje worden naar een hoger niveau getild dankzij de regie van regisseur Guðmundur Arnar Guðmundsson en het fenomenale acteerwerk van de jonge cast. Alle personages hebben gedetailleerde motivaties en achtergrondverhalen. Zo zou je ook een hele film geboeid kunnen kijken naar het leven van Thor’s poëzie schrijvende zus. Of een beter kijkje willen nemen in het leven van de eenzame boer Sven.

Heartstone past binnen een uniek subgenre van arthouse queer coming-of-age films, waar ook pareltjes zoals Celine Sciamma’s Water Lilies onder vallen. Beide films worden gekenmerkt door eerlijke en speelse interacties in een meedogenloze samenleving waarin volwassen worden onvermijdelijk is. Seksualiteit sleurt kinderen uit hun jeugdigheid, om ze vervolgens gedesoriënteerd en eenzaam achter te laten. En dat levert hartverscheurende taferelen op.

Heartstone heeft veel van zijn prachtige ambiance te danken aan de ruige IJslandse landschappen die de achtergrond vormen van de jeugd van Thor en Kristján. Ondanks het contrast tussen deze overweldigende natuur en het alledaagse leven van de hoofdpersonen, weet de film op indrukwekkende wijze de locatie en het verhaal samen te smelten. Van een afstandje zijn de kliffen en bergen een greep uit een paradijs, maar wanneer Thor hulpeloos over de rand bungelt is schoonheid ver te zoeken. Dit contrast is allesbehalve schokkend. Het draagt juist bij aan de breuk die er in dit kleine vissersdorpje bestaat tussen de schoonheid van eenvoudige liefde en de harde werkelijkheid van de echte wereld.

Must-see, omdat:

 • 1. De beelden van het IJslandse landschap genoeg zijn om je over te halen een enkeltje naar IJsland te boeken.

 • 2. De jonge acteurs stuk voor stuk op hartverscheurende wijze hun personages tot leven wekken.

 • 3. Heartstone aan de hand van tedere menselijkheid de zinloze aard van homohaat in beeld brengt.

“I will do anything for you!”

Kristján (Heartstone)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

Deux Frères

I, Tonya

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

My Foolish Heart

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand