Home For Christmas

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een mozaïekvertelling waarin we mensen zien die allemaal op hun eigen manier contact proberen te maken rond kersttijd. Hartverwarmend, af en toe hartverscheurend maar bovenal droogkomisch.

Cinetree-founder Hanna Verboom en filmprogrammeur Anne Lammers over 'Home for Christmas'

Pluk de dagen

Heb je al slobbertruien en chocomel ingeslagen, of hangt juist je zondagse kloffie klaar? Is de kerstboom opgetuigd? Ben je in je hum en ga je carol-zingend de deur uit? Als het antwoord op een (of alle) van deze vragen ‘nee’ is, vrees dan niet! Het is kerst, een tijd om contact te zoeken. Idealiter ontvangen niet alleen je naasten, maar ook vreemden of zij die vervreemd zijn geraakt jouw compassie. Maar zelfs dan is de hele wereld niet ineens een Coco-cola reclame (hoe graag ze ons dat ook willen doen geloven). We proberen allemaal de dagen zo goed mogelijk door te komen, en filmmaker Bent Hamer snapt dat. Daarom kijken we dit jaar graag met jullie samen Home for Christmas, een film die Kerst op een menselijke manier benadert.

Voor de een zijn de feestdagen iets om naar toe te leven, voor een ander is het iets dat je boven het hoofd hangt of je er nu trek in hebt of niet. Maar voor genoeg mensen is het een felgekleurde achtergrond waartegen het echte leven blijft doorspelen. Oorlogen, familiecrisissen, opbloeiende liefdes en gebroken harten nemen geen pauze omwille van de kerstman (en dat is misschien maar goed ook). Wat de kerstgedachte wel kan bieden is dat je temidden van alle tumult wat meer op elkaar wilt letten, misschien toch die ene knuffel durft te geven die je anders zou laten, of jezelf eens iets gunt waar je anders de moeite niet voor zou nemen.

Om hierin zo ver te gaan als sommige personages in Home for Christmas kunnen we je niet aanraden, maar ergens zijn ze stuk voor stuk een inspiratie voor menigeen. Ze grijpen hun kans om iets te doen wat in hun ogen het juiste is, en dat is uiteindelijk dat we vaker zouden mogen nastreven, feestdagen of niet. Dus bij dezen, een film voor iedereen die zijn kersttrui net enthousiast uit de was haalt én voor hen die het gevoel hebben erin te worden meegesleurd. Fijne dagen en veel kijkplezier gewenst!

(Tot slot een kleine waarschuwing: de film komt wat ruw in, maar blijf vooral kijken om je positief te laten verrassen!)

Film in feiten

  • Schrijver/regisseur Bent Hamer wilde een film maken die tegen het commerciële idee van kerst in ging, en daarbij een verhaal vertelde dat verder reikte dan kerst.

  • De film is gebaseerd op het boek “Bare mjuke pakker under treet” (Alleen zachte cadeaus onder de boom) van Levi Hendriksens. Regisseur Bent Hamer kreeg het boek van zijn vrouw.

  • De film speelt zich af in een fictioneel dorp, Skogli.

“I haven’t felt this way since we got first got married. I love you. I’m coming home now.”

Knut (Home for Christmas)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Miss Potter

August Rush

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Home For Christmas

Sieranevada

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand