Human Flow

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Ongetwijfeld heb je het voorbij zien komen, de verschrikkelijke beelden uit Moria. 13.000 mensen zonder onderdak en COVID-19 op de loer. Het is een ongelooflijk complexe en gevoelige situatie, dat realiseren we. Door gratis Human Flow te delen, hopen wij het grotere verhaal te vertellen van de miljoenen mensen die elke dag op de vlucht zijn. Wij geloven dat we zulke verhalen nodig hebben om elkaar en de situatie beter te begrijpen. Elke actie die voortkomt uit begrip, is immers sterker.

Voormalig vluchteling Armen Melkonian over 'Human Flow'

Wat als je alles moet achterlaten…

… je bezittingen, je familie, je vrienden en zelfs je identiteit? Dit overkomt elk jaar bijna 80 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. Een film zegt meer dan duizend woorden, daarom vertonen we vanaf vandaag t/m 17 september de documentaire Human Flow van Ai Wei Wei gratis op Cinetree. We hopen dat zoveel mogelijk mensen deze documentaire zullen kijken. Als je ons wilt helpen deze film te verspreiden, heel graag. Laat je raken, deel het, praat erover. Dan doen wij dat ook.

Filmmaker Ai Weiwei toont met dit krachtige portret de duizelingwekkende omvang van de vluchtelingencrisis. En bovenal: de impact die de vlucht op een mensenleven heeft. Gedurende een jaar filmde hij zijn gesprekken met meer dan 600 vluchtelingen en hulpverleners uit 23 verschillende landen. Het resultaat is een krachtig, indringend en schrijnend portret van de situatie waarin miljoenen mensen leven. De boodschap van Human Flow is dan ook duidelijk: dit zijn geen nummers of statistieken, maar mensen. Mensen die evenveel recht hebben op een veilige omgeving en een eigen identiteit als jij en ik. Mensen die eigenlijk door ons, hun medemens, in de steek zijn gelaten. Want zoals Weiwei zelf treffend zei: “the refugee crisis is not about refugees, rather, it is about us.”.

Wat kun jij doen?

 • 1. Om concreet hulp te kunnen bieden is er geld nodig. Kleinschalige, lokale organisaties kunnen vaak snel en effectief jouw geld inzetten; zoals Home For All, opgericht door een stel dat ter plekke helpt. De organisatie Choose Love zet zich direct in voor noodopvang, voedsel, water en steun voor alleenstaande vluchtelingenkinderen. De Nederlandse organisatie Because We Carry zamelt momenteel geld in voor basisbenodigdheden voor kwetsbare moeders en kinderen.

 • 2. Blijf je verdiepen en volg ook de grotere organisaties zoals UNHCR Nederland. Zij zijn wereldwijd actief, doen lobbywerk enwerken aan politieke lobby’s en werken nauw samen met voormalig vluchtelingen die nu hier wonen (zoals Armen Melkonian). Op haar website deelt UNHCR verschillende manieren waarop je kunt bijdragen.

 • 3. Je kunt je ook verdiepen aan de hand van films en boeken. Documentaires zoals Midnight Traveler bieden een beeld van de vlucht naar veiligheid. Vluchtelingenwerk Nederland biedt een mooie lijst een boeken die het meer dan waard zijn om te lezen.

Must-see, omdat:

 • 1. De documentaire niet één situatie uitlicht, maar laat zien hoe het er in 23 verschillende landen aan toe gaat (onder andere in Afghanistan, Bangladesh, Frankijk, Griekenland, Duitsland, Griekenland, Irak, Israël, Italië, Kenia, Mexico en Turkije).

 • 2. Human Flow je als kijker een belangrijke vraag stelt: laten we onze samenleving definiëren door angst, isolatie en eigenbelang of kiezen we een pad van openheid, vrijheid en respect voor elkaar?

 • 3. Ai Weiwei zelf als geen ander weet hoe het is om ontheemd te zijn. Zijn gehele familie werd tijdens de Chinese Culture Revolutie verbannen naar een verlaten dorp in de woestijn omdat Weiwei’s ouders schrijvers waren.

“There is no refugee crisis, only a human crisis.”

Ai Weiwei

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand