Jean de Florette

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Jean de Florette staat in Empire magazines top 100 van de beste films aller tijden en draaide op filmfestivals wereldwijd. De film won verschillende prestigieuze Awards, zoals de BAFTA Film Award. Prachtig drama waarin de gevoelens tussen twee buren hoog oplopen, met alle gevolgen van dien. Een fenomenale klassieker, die wordt gezien als het toonbeeld voor de Franse cinema.

Regisseur Mea Dols de Jong over 'Jean de Florette'

Daar zit muziek in

Disclaimer: in deze film speelt een acteur die beschuldigd is van seksueel overschrijdend gedrag. Vanwege het inspirerende werk van alle andere crew- & cast leden kiezen wij ervoor om de film wel te vertonen. Klik hier om meer te weten over de disclaimer.

Schilderachtige dorpjes gelegen in de prachtige Franse heuvels, lange rijen lavendel, liefdevolle gezinnen, jeu de boules, wijn, achterbakse buren, meeslepende muziek en de beste acteurs. De klassieker Jean de Florette uit 1986 bevat het allemaal. De hoogste tijd om deze prachtfilm opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Jean de Florette is gebaseerd op het boek “L’eau des collines” van schrijver Marcel Pagnol en werd door de handen van de bekende Franse regisseur Claude Berri omgetoverd tot een echt chef d’oeuvre. Dit komische drama speelt zich af in de idyllische Provence, waar de oudere Cesar Soubeyran (Yves Montand) en zijn ruige neef Ugolin (Daniel Auteuil) een geniepig plan opstellen om een stuk nabijgelegen grond te bemachtigen. Dit plan begint klein – maar gedurfd – als leugentje om bestwil, maar krijgt een gevaarlijk staartje wanneer het land blijkt te behoren tot de jonge, gebochelde en vastberaden belastinginspecteur Jean Cadoret (Gérard Dépardieu) en zijn gezin. Vanaf het moment dat César en Ugolin doorhebben dat zij hun doel niet zo makkelijk kunnen bereiken, zetten zij alles op alles – en dan bedoelen we écht alles – om dit stuk grond te bemachtigen. Maar familie Cadoret geeft niet snel op. Ze bestrijden kwaad met goed en geloven met heel hun hart dat positiviteit het antwoord is op alles. Aanvankelijk lijkt dit te werken, maar dat is van korte duur... wat niet gek is als je niet alleen tegen de meedogenloze moeder natuur maar óók nog de gewetenloze menselijke aard vecht.

Claude Berri’s levendige beeltenis van een gemeenschap in de Provence bevat belangrijke thema’s, zoals kwaad versus goed, hebzucht, manipulatie en onvoorwaardelijke liefde. Dit, in combinatie met, het fenomenale acteer- en camerawerk van bekende acteurs en regisseur, zorgt ervoor dat de film zo indrukwekkend is dat je als kijker volledig wordt meegezogen in het plattelandse drama en de belangrijke levenslessen. Jean de Florette is een filmisch hoogstandje dat je nog lang bij blijft en zeker een must-see voor iedereen - die net als wij - fan is van de prachtige Franse cinema.

Film in feiten

 • 1. Voor de film zijn twaalfduizend tuinanjers en 12 olijvenbomen – die allemaal een paar honderd jaar oud waren - gepland.

 • 2. De film heeft nog een vervolg genaamd ‘Manon des Sources’, die ook zeker tot de top van Franse cinema behoort. Interessant feitje? Het tweede deel werd tegelijkertijd opgenomen met Jean de Florette, maar kwam pas 10 jaar later uit!

 • 3. Het boek waar deze film op gebaseerd is, wordt vaak aangeraden op scholen als Frans leesboek.

“Ugly exteriors often conceal the purest souls.”

Jean de Florette (Jean de Florette)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Piano

God's Own Country

Figlia Mia

120 BPM

I Am A Woman Now

We Are The Best

Submarine

Het Echte Leven

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood

Dogman

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand