La La Land

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Emma Stone en Ryan Gosling spelen de sterren van de hemel in het iconische La La Land! Over jazzmuzikant Sebastian en aspirant actrice Mia, die het in Hollywood proberen te maken en voor elkaar bestemd lijken te zijn. Niemand zat te wachten op een moderne versie van de klassieke Hollywood-musical, maar regisseur Damien Chazelle overtrof werkelijk alle verwachtingen.

Filmmaker Mea Dols de Jong over 'La La Land'

Durf te dromen

Als er één filmgenre is waar we massaal een haat-liefdeverhouding mee hebben, is het musical wel. Dat is niet iets nieuws. De eerste musical werd gemaakt in 1927 en het publiek was razend enthousiast. Drie jaar later had iedereen een overkill aan musicalfilms. Weer een aantal jaar later verschenen films zoals The Wizard of Oz (1939) en werd de liefde voor het genre opnieuw aangewakkerd.

De rest van de rumoerig musical-geschiedenis besparen we je, je hebt (waarschijnlijk) zelf een paar jaar terug gezien wat er gebeurde rondom La La Land. Regisseur Damien Chazelle is groot liefhebber van het genre en noemt Jacques Demy als grootste inspiratiebron voor al zijn werken. Dat Chazelle ooit zelf een goede musicalfilm zou maken stond dan ook vast, maar het kostte hem wel behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Het script voor La La Land schreef hij namelijk ruim voordat hij Whiplash (2014) maakte; het duurde zes jaar om de financiering rond te krijgen. Dat La La Land ‘een ode aan iedereen die durft te dromen’ wordt genoemd, had dus niet treffender gekund.

Want naast dat Chazelle droomde van een succesvolle musicalfilm, worden er in La La Land zelf ook flink wat dromen nagejaagd. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) speelt voornamelijk kerstliedjes in treurige restaurants, maar droomt stiekem van een eigen jazzclub. De knappe Mia (Emma Stone) werkt in een koffietentje op het terrein van Warner Bros, maar hoopt vurig ooit als actrice op datzelfde terrein te staan. Mia en Sebastian ontmoeten elkaar en het is vrij snel duidelijk: de twee lijken voor elkaar gemaakt. Maar… het maken van een keuze lijkt onvermijdelijk: gaan ze voor een droomcarrière of voor de liefde?

Niemand leek behoefte te hebben aan een film vol musicalliedjes en dans, maar wat hadden we het mis. La La Land is betoverend, eigenzinnig en alles klopt. Emma Stone en Ryan Gosling spelen (én zingen én dansen) de sterren van de hemel, de decors en kostuums zijn precies goed, het licht- en kleurgebruik is waanzinnig. Ons advies: zet La La Land aan en laat je volledig meenemen in een bijzondere, kleurrijke wereld vol dans en muziek.

Must-see, omdat:

  • 1. Alleen al vanwege het feit dat de film een recordaantal Oscarnominaties behaalde. In totaal ontving La La Land 14 nominaties, evenveel als All About Eve (1950) en Titanic (1997).

  • 2. De chemie tussen Emma Stone en Ryan Gosling haast voelbaar is. Nog nooit leken twee mensen zó goed bij elkaar te passen.

  • 3. De fantastische Hollywood sfeer! Het decor, de muziek, de dansen, het kleurgebruik… La La Land is zonder twijfel een feest voor oog en oor.

“Here’s to the ones who dream.”

Mia (La La Land)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Place Beyond the Pines

God's Own Country

Figlia Mia

120 BPM

Demolition

I Am A Woman Now

We Are The Best

Submarine

Het Echte Leven

Jean de Florette

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood

Dogman

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand