Le Tout Nouveau Testament

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In de buitenwijken van Brussel resideert God met zijn ongelukkige vrouw en dochter. Deze norse, 50-jarige manifestatie van God is een slechte vader, boze echtgenoot en bovenal de aanstichter van alle menselijke problemen. Om de mensheid te bevrijden van haar vaders streken, besluit dochter Ea een nieuwe, menslievende versie van zijn testament te schrijven.

Dichter Jesse Laport over 'Le Tout Nouveau Testament'

Het nieuwste testament

Door Vera Baur

Ooit weleens nagedacht over het idee dat God als mens op aarde rondloopt? Vast niet op de manier waarop Le Tout Nouveau Testament deze notie tot leven brengt. Als cynische en knorrige man van middelbare leeftijd woont God in Le Tout Nouveau Testament met zijn ellendige gezin in een flatje op twintig hoog. Chagrijnig en verbitterd isoleert hij zich in zijn donkere controle-kamertje en maakt hij, met de oudste computer ooit, het leven van alle aardbewoners net zo zuur als dat van hem. Helemaal klaar met het kinderachtige regime van haar vader, breekt Ea in op de ‘heilige’ computer en blokkeert haar vader uit het systeem. Op advies van haar vervlogen broer “JC” ontsnapt ze uit het flatje - op de voet gevolgd door haar boze vader. Ze trekt de wijde wereld in op zoek naar zes fresh-faced apostelen om zo het allernieuwste testament te schrijven en voor een gelukkigere mensheid te zorgen. Le Tout Nouveau Testament is een compleet absurdistisch en hilarisch meta-universum met evenveel etherische surrealiteit als aardse herkenbaarheid.

Door de ogen van Ea worden de zes portretten van uiteenlopende individuen uit de samenleving geschetst. De onbevooroordeelde Ea geeft een frisse blik op de bijzondere figuren, die voortkomen uit de hersenspinsels van een vindingrijke (en toch ook wel bizarre) geest. Dit zeer creatieve brein achter Le Tout Nouveau Testament is de Belgische regisseur Jaco van Dormael, die met deze film zijn Pandora’s doos aan fantasierijke ideeën opent. Het plezier en de vrijheid die Dormael moet hebben gehad tijdens het maken van Le Tout Nouveau Testament schemert duidelijk door in de film.

Met de mal van het Christendom als beginpunt zet de film in zekere zin aan tot nadenken; maar dan meer in de vorm van verwonderen. Het laat moeilijke vragen achterwege en richt zich op oneindige mogelijkheden en magische droombeelden. De originele blik op menselijkheid en de toch wel vertederende humanitaire samenkomsten vormen, tussen de regels door, de backbone van de film. Wanneer puntje bij paaltje komt, kiest de onderschatte mens toch voor menslievendheid; een wonderlijke en ontroerende conclusie die de film een warm hart geeft. Satirisch, spottend, scherp en absurdistisch in zijn kern is Le Tout Nouveau Testament vooral een testament de l’amour.

Must-see, omdat:

 • 1. Het originele concept en de artistieke uitwerking je versteld doen staan.

 • 2. Topacteurs als Benoit Poelvoorde en Catherine Deneuve zich helemaal geven voor hun bizarre personages.

 • 3. Le Tout Nouveau Testament je zowel van je stoel laat vallen van het lachen als doet verwonderen over het menselijke bestaan.

“If this is paradise, it’s so fucked up I could have made it myself.”

Victor (Le Tout Nouveau Testament)

Deze films werden ook geselecteerd door Jesse Laport

My Foolish Heart

The Future

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand