Les Choristes

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Wat werkt beter; kinderen straffen of belonen? Deze eindeloze discussie vormt het fundament voor de humoristische en vrolijke film Les Choristes. Wie heeft het bij het rechte eind? Deze liefdevolle Franse klassieker geeft je - met prachtige muziek en een energiek plot – nieuwe inzichten op dit eeuwenoude dilemma.

Deze film is samen met Carol en Home for Christmas onderdeel van de Cinetree top 3 best bekeken kerstfilms aller tijden.
Het zangkoor van Theaterschool de Trap over muziekklassieker 'Les Choristes'

Daar zit muziek in

Door Nikki Nilwik

In 2020 hebben we, in ieder geval meer dan vroeger, een gangbare manier gevonden van omgaan met ‘probleemkinderen’ – dat eigenlijk al begint bij het niet meer gebruiken van de term probleemkinderen. Vroeger werden niet luisterende, koppige en stoute kinderen op de vingers getikt of naar een streng internaat werden gestuurd. Tegenwoordig proberen we naar kinderen te luisteren en met ze te praten. Waar iedereen het mee eens is, mogen we voor nu in het midden laten. Maar waar we het wel over eens kunnen zijn, is dat ondeugende kinderen en hun hopeloze surveillanten van de oude stempel vaak zorgen voor goed amusement. Dit blijkt maar weer uit de komische en mooie Franse klassieker Les Choristes.

Actie-Reactie. Dit is hét motto in het strenge jongensinternaat “Le fond de l’etang” (zeer toepasselijk ‘de bodem van de put’) waar de dramafilm Les Choristes zich afspeelt. Jongens die hier kattenkwaad durven uit te halen – eerlijk is eerlijk, vaak wel een heftigere variant van kattenkwaad – worden uitgemaakt voor nutteloze dwaas, opgesloten in een kelder of geslagen tot zij hun fouten opbiechtten. Al met al, misschien geen hele gezellige methode maar wel een die werkt volgens Fachin, de harde directeur van het internaat. Daarom verwacht Fachin ook dat zijn nieuwste werknemer, Clément Matthieu (Gérard Jugnot), een mislukte muziekleraar, deze strenge actie-reactie werkwijze naleeft. En eigenlijk doet de charmante meneer Matthieu dit ook, maar wél op zijn eigen manier. Hij besluit de energie van de jonge jongens in zijn klas namelijk te gebruiken voor het opzetten van een zangkoor, dat hij zelf dirigeert en waarvoor hij zelf de muziek schrijft.

Les Choristes is een hartverwarmende, humoristische dramafilm, die met zijn – op het eerste gezicht – beeldige jonge acteurs en opbeurende muziek de harten van vele mensen zal veroveren. De chronologische volgorde van de film, de dialogen, romantische opnamelocatie en alle mini-obstakels die meneer Matthieu tegenkomt in zijn tijd als surveillant en koordirigent, zorgen ervoor dat de Les Choristes van begin tot eind boeiend en charmant is. Of het jongenskoor van Clément Matthieu’s klas een beetje goed klinkt? Daarvoor zal je deze feelgood film zelf moeten bekijken. Maar laten we in ieder geval het volgende verklappen: meneer Matthieu’s onuitputtelijke geduld en liefde voor dit koor en de kinderen, herinneren ons eraan dat iedereen een reden heeft om zich op een bepaalde manier te gedragen én laten ons geloven in de goede aard van ieder.

Film in feiten

 • 1. De film is gebaseerd op - en eigenlijk een vernieuwing van - de oude film La cage aux rossignols uit 1945!

 • 2. In 2004 was Les Choristes de nummer 1 film in Frankrijk.

 • 3. Acteur en coproducent Gérard Jugnot verpandde zijn appartement in Parijs om een deel van deze film te financieren. Redelijk spannend, maar gelukkig werd de film een hit en heeft deze toewijding zijn vruchten afgeworpen.

“Never say never. Something's always worth trying.”

Clément Matthieu (Les Choristes)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

The Young and Prodigious T.S. Spivet

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Paris 36

Miss Potter

August Rush

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand