Life

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In de jaren ’50 veroverde de jonge acteur James Dean met slechts drie films de harten van miljoenen mensen over de hele wereld. Vijfenzestig jaar later leeft zijn legende nog steeds voort, met name in de intieme portretten die fotograaf Dennis Stock van hem maakte. Life laat zien hoe deze foto’s ontstonden en wat zij vertellen over James Dean.

Actrice Eva van der Gucht deelt 'Life'

De allemansvriend

Door Nikki Nilwik

Afgelopen 30 september was het precies 65 jaar geleden dat acteur James Dean overleed na een auto-ongeluk. Hoog tijd dus dat we bij Cinetree een eerbetoon schenken aan deze iconische man en gelukkig hebben we hier de perfecte film voor. De fascinerende biopic Life brengt namelijk een deel van het leven van de wereldberoemde James Dean in beeld. Maar wie was James (Jimmy) nou eigenlijk echt, en waarom wil je deze film zien?

In zijn biografie op IMDB wordt Dean omschreven als een ‘cult object van tijdloze fascinatie’ en dat lijkt inderdaad de enige manier om de beste man te omschrijven; als een tijdloos icoon. Zelfs personen die 40 jaar na James Dean zijn geboren zullen zijn hoofd en naam herkennen. Stiekem best frappant, want Dean heeft slechts in 3 grote films gespeeld voordat hij overleed. Sommigen stellen dan ook dat niet alleen Dean’s acteerwerk maar vooral ook zijn uiterlijk en de manier waarop hij overleed bijdragen aan zijn legende. Wat er precies voor heeft gezorgd dat hij in onze hoofden bleef hangen, maakt eigenlijk ook niet uit. wij zijn in ieder geval blij dat dit zo is én dat de Nederlandse fotograaf en regisseur Anton Corbijn besloot een deel van Dean’s leven in beeld te brengen.

Life is echter geen typische biografie. De film gaat namelijk over twee levens; dat van de jonge acteur James Dean (vertolkt door Dane DeHaan) en het leven van bekende fotograaf Dennis Stock (Robert Pattinson). Stock is een vermoeide fotograaf die helemaal klaar is met het fotograferen van oppervlakkige rode loper koppels en besluit zijn zinnen te zetten op het vastleggen van de nonchalante James Dean. Stock wil met een foto-essay over deze humeurige maar intrigerende acteur namelijk terechtkomen in het prominente tijdschrift Life. Hiermee hoopt hij niet alleen Dean’s werk maar ook dat van hemzelf naar een hoger niveau te tillen. In het begin heeft Dean niet per se interesse in het essay-idee van Stock – want waarom zou Dean interessant genoeg zijn om te fotograferen? - maar beetje bij beetje bewijst Stock dat doorzettingsvermogen loont. Life gaat dus niet zo zeer om James Dean, de typische, herkenbare tiener die het gevoel had dat niemand hem echt begreep, maar meer om de boeiende relatie tussen Dean en Stock en hun zoektocht naar échte kunst.

Gek is het trouwens niet dat Corbijn heeft besloten zich te focussen op deze specifieke relatie van Dean. Corbijn zelf spendeerde namelijk veertig jaar van zijn leven aan het in beeld brengen van bekende artiesten (waaronder U2). Of deze voorkennis als fotograaf voor een diepere laag in Life heeft gezorgd, mag je zelf beslissen. Wij willen deze cinematografisch prachtige film in ieder geval aanraden aan iedereen. Of je nou fotograaf, James Dean liefhebber of zelfs jaren ’50 kenner bent, op dit potje past letterlijk ieder dekseltje.

Must-see, omdat:

  • 1. De film een intiem inkijkje geeft in de levens van de iconische James Dean en fotograaf Dennis Stock.

  • 2. Anton Corbijn (die zelf Nederlands is!) de film met enorm veel detail en liefde in elkaar heeft gezet, waardoor ieder shot aanvoelt als een prachtige foto.

  • 3. Het verhaal in de film gebaseerd is op de vriendschap tussen de echte Dennis en Dean. Zelfs de momenten waarop Dennis Stock de iconische foto’s van Dean maakte zijn precies nagebootst.

“A friend of mine told me to appreciate things more.”

James Dean (Life)

Deze films werden ook geselecteerd door Eva van der Gucht

A Casa Tutti Bene

Tanzania Transit

The Imposter

Monsieur Lazhar

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand