Loro

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Allom geprezen Sorrentino komt na het mega succesvolle La Grande Bellezza met een nieuwe typische Sorrentino: Loro. Een verrukkelijke en kitscherige schets (of moeten we zeggen sketch?) van Silvio Berlusconi. Onsubtiel, verbazingwekkend en soms afstotelijk, maar met een vleugje onweerstaanbare Italiaanse charme.

Cabaretier, zanger en acteur Thomas Acda deelt 'Loro'

Genoeg is nooit genoeg

Door Nikki Nilwik

Silvio Berlusconi heeft redelijk wat acties uitgevoerd die eigenlijk niet door de beugel konden, maar toch werd hij tot drie keer toe verkozen als premier van Italië. Hoe dan? Deze vraag vormt de kern van Paolo Sorrentino’s absurde en biografische – maar niet echt biografische - film Loro.

Is het een biopic? Is het volkomen onzin of misschien wel een satire? Wat de achterliggende gedachte is van de buitensporige film Loro verschilt per mening, maar een ding is zeker; de film is fascinerend. Van begin tot eind zit je als kijker in een soort wervelstorm die je meesleept van hot naar her, en je achterlaat met een even verbijsterend als verwarrend gevoel. De perfecte aanrader dus om de komende herfstachtige, quarantaine avonden mee op te vullen.

Loro is geregisseerd door Paolo Sorrentino, die al eerder geprezen werd door cinetree gebruikers – en de rest van de wereld – om zijn geweldige La Grande Bellezza. Sorrentino kan inmiddels worden gezien als een van de meest geliefde regisseurs van deze tijd en staat vooral bekend om zijn soms vage verhaallijnen waarin personages met al hun (im)perfecties in beeld worden gebracht. Loro wijkt hier niet veel vanaf. De film draait namelijk om het leven van de beruchte Italiaanse (ex-)premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi (enorm sterk geacteerd door Toni Servillo). Echter komt zijn verhaal pas in het tweede deel van de film echt op gang – alhoewel zijn aanwezigheid wel als een donkere wolk over de gehele film heen hangt. Hiervoor staan Berlusconi’s bijna religieuze volgelingen centraal, die er alles aan doen om tot Berlusconi’s binnenste kringen te behoren. Denk hier vooral aan Great Gatsby-achtige feesten, maar dan met meer alcohol, meer drugs en veel minder kleding.

Het tweede deel van de film is iets minder onsubtiel en seksueel – met de nadruk op iets – en richt zich dus op het leven van Berlusconi, na het vallen van zijn derde kabinet. Het gaat niet zo zeer om zijn politiek, maar meer om de vragen: ‘Hoe is Berlusconi aan zo veel macht gekomen?’ en ‘Waarom wordt hij door zoveel mensen geliefd?’. In Loro worden zijn uitbundige hedonistische levensstijl, karakter en schandalen indrukwekkend onder de loep genomen. Dit zorgt ervoor dat wij als kijker een redelijk goed portret krijgen van een van de meest controversiële politici ooit. Redelijk goed, want regisseur Sorrentino geeft in het begin al aan dat niks in Loro gebaseerd is op de waarheid, tenzij anders vermeld. Erg verwarrend, maar stiekem ook wel intrigerend. Of alle overeenkomsten met Berlusconi’s echte leven inderdaad puur toeval zijn? Daar mag je zelf een oordeel over vellen. Sta in ieder geval klaar om verbluft, gefascineerd, misleid en meegesleurd te worden door de allesbehalve normale Loro.

Must-see, omdat:

  • 1. Paolo Sorrentino een van de meest bekende en geliefde regisseurs is van onze tijd. Herkenbaar aan zijn knappe manier om vergane glorie voelbaar neer te zetten.

  • 2. In Loro veel bekende Italiaanse acteurs spelen. Met als graag geziene gast, de grote ster, Sorrentino’s muze: Toni Servillo. Servillo en Sorrentino werkten ook al samen in La Grande Bellezza, Le conseguenze dell'amore, Il Divo en L'uomo in più. Succes gegarandeerd!

  • 3. Loro in 2,5 uur een verbluffend portret neer zet van een van de meest controversiële politici ooit.

“Altruism is the best way to be selfish.”

Ennio Doris (Loro)

Deze films werden ook geselecteerd door Thomas Acda

Finding Neverland

Trumbo

Midnight in Paris

Kollektivet

Een Man die Ove Heet

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand