Matangi/Maya/M.I.A.

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Maya Arulpragasam, ook wel bekend M.I.A, is een Britse artiest die (als eerste persoon van Aziatische afkomst ooit) genomineerd werd voor een Oscar én Grammy in hetzelfde jaar. In Matangi/Maya/M.I.A. krijgen we een inkijkje in haar imponerende leven en leren we waar haar strijd tegen onrecht vandaan komt. De docu won de juryprijs op Sundance en is een ijzersterke eyeopener voor iedereen die wilt leren.

Rapper en schrijver Pepijn Lanen over 'Matangi/Maya/M.I.A.'

Bad girls do it well

Door Nikki Nilwik

De jongere kijkers onder ons zullen M.I.A. en haar muziek waarschijnlijk nog wel kennen, nummers als Bad Girls en Paper Planes zullen hen eind jaren ’00 niet zijn ontgaan. Toch is dat lang niet voor iedereen zo – en dat jammer. M.I.A.’s verhaal is namelijk bizar, maar vooral inspirerend en een ware eye-opener. Gelukkig geeft de documentaire Matangi/Maya/M.I.A. een inkijkje in het leven van (politieke) activist en artiest M.I.A. ofwel Maya Arulpragasam. Met behulp van indrukwekkend archiefmateriaal – dat is geschoten door Maya zelf - en nieuwe beelden brengt regisseur Steve Loveridge Maya’s strijd met de hegemonie fenomenaal in beeld.

In de documentaire leren we dat deze strijd en passie om het onrecht in onze wereld aan te pakken, is ontstaan vanuit Maya’s jeugd. Maya vluchtte namelijk op 11-jarige leeftijd met haar familie naar Engeland vanuit Sri-Lanka, omdat haar vader de oprichter was van de Tamil onafhankelijkheidsbeweging tijdens de burgeroorlog in Sri-Lanka.

Behorende tot een ‘minderheid’ in Engeland, ervaarde Maya eerstehands de moeilijkheden die erbij komen kijken wanneer deze sticker op je wordt geplakt. Van discriminatie en racisme tot het verliezen van je eigen identiteit, Maya maakte het allemaal mee én gebruikte het daarna in al haar kunstprojecten. Niet alleen om zelf te begrijpen hoe de wereld in elkaar zat, maar ook om haar verhalen aan het licht te brengen en om haar onbegrip te kunnen uiten. Strijden tegen onrecht werd dan ook de rode draad in Maya’s werk en vaak werd dit geprezen – zo werd Maya genomineerd voor een Grammy en Oscar en stond ze naast Madonna op de Superbowl - maar helaas wordt een kritische blik op de wereld je niet altijd in dank afgenomen.

Matangi/Maya/M.I.A. is daarom, naast een ijzersterke documentaire en biografie over Maya, ook een enorm educatieve film. De film zet je aan het denken over thema’s als migratie, xenofobie en racisme. Waarom is het zo dat witte mensen het moeilijker vinden als mensen die op hen lijken worden mishandeld dan mensen van een andere kleur? En waarom wordt Maya in veel interviews neergezet als agressief en offensief en is het wel of geen toeval dat deze termen vaak alleen worden gebruikt door witte personen? Ja, in Matangi/Maya/M.I.A. leren we veel over het leven van artiest M.I.A. en haar missie in deze wereld, maar tegelijkertijd leert deze documentaire ons (en dan met name de witte, westerse bevolking) ook kijken naar ons eigen gedrag en de problematiek die daarin te vinden is. Matangi/Maya/M.I.A., haalde meerdere prijzen binnen op o.a. het Sundance Filmfestival en is op meerdere vlakken een ware eye-opener en een must-see voor iedereen die net als Maya wil strijden tegen het onrecht in onze wereld.

Must-see, omdat;

 • 1. Matangi/Maya/M.I.A. een indrukwekkende documentaire is over een nog indrukwekkendere artiest. Als iedereen Maya’s strijdlust en passie zou hebben, zou de wereld honderd procent een betere plek zijn.

 • 2. M.I.A. en haar nummers genomineerd zijn voor een Oscar en Grammy en ook deze documentaire werd bekroond met een prijs op Sundance.

 • 3. Matangi/Maya/M.I.A thema’s als xenofobie, racisme en vooroordelen op pijnlijke maar herkenbare manier in beeld brengt. Voor wie wil leren, kijk deze documentaire!

“Music was my medicine.”

Maya (Matangi/Maya/M.I.A.)

Deze films werden ook geselecteerd door Pepijn Lanen

Ernest & Celestine

The Wolfpack

Norwegian Wood

Synecdoche, New York

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand