Midnight Traveler

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De Afghaanse filmmaker Hassan Fazili werd gevraagd een documentaire te maken over een Taliban-commandant. Nog voordat hij de kans krijgt de film uit te brengen, wordt de commandant afgezet. Voor Hassan en zijn gezin is het daardoor ook niet veilig meer in Afghanistan, en dus zit er niets anders op dan het land te ontvluchten.

Actrice Hadewych Minis over 'Midnight Traveler'

Vlucht naar veiligheid

Sommige films zijn zó sterk dat ze je ziel raken. Films waarbij je na afloop even tijd nodig hebt om ze te verwerken; om stil te staan bij de beelden die je zojuist hebt gezien. Midnight Traveler is zo’n film.

In de film maak je kennis met de Afghaanse Hassan Fazili, zijn vrouw Fatima en hun twee jonge dochters. Hassan is filmmaker en wordt door een Taliban-commandant gevraagd om een documentaire over hem te maken. Op het moment dat de documentaire uit zou komen, wordt de commandant afgezet en als afvallige bestempeld. Daardoor is Hassan zijn leven - én dat van zijn gezin - in één klap niet meer zeker. Hij neemt je in Midnight Traveler mee in zijn gedwongen vlucht naar Europa.

De documentaire laat op meeslepende en confronterende wijze zien hoe een jong gezin halsoverkop haar huis, familie en vrienden moet verlaten. Nadat Hassan en Fatima tevergeefs politiek asiel proberen aan te vragen in verschillende landen, zit er niets anders op dan illegaal naar Europa te vluchten. Hun jarenlange vlucht legt het gezin vast met behulp van 3 telefooncamera’s. En dat is precies wat Midnight Traveler zo bijzonder maakt: je ziet vanuit de eerste hand welk ellende en gevaar een vluchteling op zijn/haar tocht te verduren krijgt. Stiekem en illegaal de grens tussen Turkije en Bulgarije oversteken; opgelicht worden door mensensmokkelaars; bekogeld worden met stenen en nooit weten of je die nacht een dak boven je hoofd hebt. Constante dreigingen waarmee Hassans gezin te maken heeft gehad - en dan vooral binnen de Europese landsgrenzen.

Dat iedereen een mening heeft over de vluchtelingenthematiek, staat vast. Feit is alleen dat je nauwelijks écht een mening kunt vormen over iets dat je zelf niet hebt meegemaakt. Midnight Traveler geeft je toch dat stukje inzicht in de realiteit, in hoe het is om te moeten vluchten naar veiligheid. Daarom is dit een absolute must see en een verhaal dat we hard nodig hebben.

Must see, omdat:

  • 1. De film op weergaloze wijze een beeld geeft van de gevaren die vluchtelingen tegenkomen op hun vlucht naar veiligheid.

  • 2. De volledige film is opgenomen met drie (telefoon)camera’s en je toch vanaf de eerste minuut volledig in z’n greep heeft.

  • 3. De onbreekbaarheid van een familieband en het blijvende optimisme van Hassan en zijn familie een onuitwisbare indruk op je achterlaten.

“How do you say ‘help’ in English?”

Midnight Traveler

Deze films werden ook geselecteerd door Hadewych Minis

Her

Deux jours, une nuit

Tonio

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.