Mon Oncle

Monsieur Hulot gaat op bezoek bij het gezin van zijn zus, tot groot geluk van zijn neefje. In hun hypermoderne, materialistische omgeving kan hij zijn draai echter niet helemaal vinden..

Cinetree Staff deelt 'Mon Oncle'

Humor met mathematische precisie

Vorig jaar gingen we met Monsieur Hulot op vakantie - dit jaar gaan we met hem op bezoek bij familie. Het leven van zijn zus en haar gezien is een dat ver vooruitloopt op het zijne, en daar moet hij wel even aan wennen. Zoals het de grootmeester van visuele comedy betaamt is het hier ook weer subtiel vormgegeven slapstick dat de klok slaat – maar nu ook nog eens in prachtig technicolor!

Strak, strakker, strakst – dat is wat de klok slaat in Mon Oncle. Maar “geometrische lijnen produceren geen aimabele mensen”, zei Tati ooit. Het huis, de rijen auto's, de stijve mensen.. Alles is hier getuige van. Het mooiste contrast hierin is dan wel weer dat Tati zelf zijn grappen mathematische precisie opzet. Films als Mon Oncle en Playtime zijn misschien wel de kopstukken van (audio)visuele comedy. Als geen ander geeft hij de vervreemding van de gemoderniseerde samenleving weer. En hoewel de vormgeving een soort retro-chique is weerklinkt de boodschap nog even helder.

In deze hectische tijden waarbij steden vollopen en men ongeremd consumptiegedrag probeert te temperen met mindfulnesstrainingen, omdenken en back-to-basic-maatregelen kunnen we een film als Mon Oncle goed gebruiken. Misschien dat juist een film op leeftijd ons de afstand geeft om aan ons weer te geven hoe de moderne samenleving soms letterlijk hokjes legt op ons bestaan, en hoe we maar al te graag de nieuwste snuisterijen binnenhalen om anderen af te troeven. Gelukkig is meneer Tati/Hulot om er op zijn simpelst tussendoor te wandelen en de idioterie van het alles in beeld te brengen.

Film in feiten

  • Jacques Tati (die zowel regisseur als hoofdspeler is) zijn eerste film in kleur.

  • De Engelse versie van de film (‘My Uncle’) is 9minuten korter, heeft vertaalde bordjes en Engelstalige dialoog, terwijl achtergrond stemmen nog in het Frans zijn. Hulot zelf heeft maar twee verstaanbare regels dialoog: “Everything OK?” en “How do you do?”

  • Een replica van de villa uit de film is te vinden in het Cent Quatre in Parijs.

“How do you do?”

Monsieur Hulot