Nieuwe Tieten

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Filmmaker Sacha Polak onderzoekt haar keuzes wanneer ze gedwongen moet nadenken over de kans dat ze borstkanker zal krijgen.

Performer Wende Snijders deelt 'Nieuwe Tieten'

Nakend

Hoe vertel je een verhaal dat zo dichtbij en naakt is dat je zelf het overzicht niet hebt? Het antwoord volgens Nieuwe Tieten: door het zo dichtbij en naakt te tonen als het werkelijk is. In het begin voelt het haast alsof je naar een wat gekunstelde homevideo zit te kijken, totdat het probleem in kwestie steeds zwaarder begint te wegen en de directheid van de film zijn slag slaat. In deze hoogst persoonlijke documentaire gaat filmmaker Sacha Polak met de billen (en borsten) bloot, en het resultaat is een verhaal dat gezien en gehoord moet worden.

Inmiddels is borstkanker en het vroegtijdig laten afzetten van borsten een opener en bekender gesprek geworden dankzij Angelina Jolie. De Amerikaanse superster gooide haar twijfels en afwegingen de publieke sfeer in, waardoor op wereldniveau een gespreksonderwerp werd aangesneden dat voor velen taboe bleef of misschien zelfs onbekend was. In een medialandschap waar het vrouwelijk lichaam (te) vaak als esthetisch object wordt gehanteerd was het des te meer een doorbraak dat iemand als Jolie het aandurfde haar lijfelijkheid in de waagschaal te leggen. Sacha Polak was haar echter al voor.

In Nieuwe Tieten richt de regisseuse de camera op zichzelf, maar dan ook werkelijk altijd en overal. Het resultaat is weinig minder dan indrukwekkend, hoewel het even inkomen is. Zoals curator Wende Snijders zegt poogde Polak van iets vervelends iets moois te maken, en is dat gelukt. Nieuwe Tieten is een document(aire) waarin verhaal en emotie vooraan staan–dat er op filmtechnisch vlak haken en ogen zitten zorgt alleen maar dat je zonder barrière kunt deelnemen. Was de film gestileerder dan had dit afstand kunnen creëren–dus wen in het begin even aan de ruwe vorm en laat de film langzaam maar zeker op je inwerken.

Film in feiten

 • Sacha Polak is, net als haar moeder, drager van het BRCA-1 gen. De naam ’BRCA’ is aan het Engelse BReast CAncer. In 1994 en 1995 zijn twee belangrijke genen ontdekt die met het ontstaan van erfelijke borst- en eierstokkanker te maken hebben. Deze worden BRCA1 en BRCA2 genoemd.

 • Het BRCA-gen is erfelijk. Wanneer aanwezig heeft de drager vanaf haar 30e levensjaar meer en meer kans borst- en eierstokkanker (tussen de 30-60%).

 • Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Hoewel de kans hierop erg klein is kan het voorkomen, met eveneens een verhoogd risico wanneer er sprake is van borstkanker binnen de familie.

 • Sacha Polak maakte de film in samenwerking met haar vader & stiefmoeder, beide ook filmmakers.

“Dan zien we je weer met hele..nieuwe..tieten.”

Hans Polak (Nieuwe Tieten)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand