Playtime

Monsieur Hulot dwaalt rond in een futuristisch Parijs. Hij eindigt in een nachtclub waar de laatste voorbereidingen voor een groot openingsfeest worden getroffen.

Filmkenner & muzikant Thomas van den Berg deelt 'Playtime'

Waarom is dit een must-see?

  • Jacques Tatí is de grootmeester van visuele comedy.

  • Twee uur lang de meest ingenieuze zoekplaatjes.

  • Een tijdloze klassieker uit vervlogen tijden.

Film in feiten

  • Jacques Tati draaide de film op 70mm, een filmnegatief dat twee maal zo groot is als normaal. Hij eiste dat de film alleen gedraaid werd in bioscopen met apparatuur die dit aankonden, waardoor het aantal vertoningen erg klein was. Dit, in combinatie met feit dat de film eigenlijk geen plot heeft zorgden ervoor dat de film commercieel flopte, waarop Tati jaren daarna nog in de schulden zat.

  • Voor ‘Playtime’ schoot Tati wijde shots waarin op verschillende lagen actie plaatsvindt en geleidde zijn publiek met gelaagdheid in visuele grappen en ruimtelijk geluidsontwerp. Het is een toonbeeld van Tatí’s voorliefde voor dieptecompositie. De set, ‘Tativille genoemd’ had begaanbare wegen, een elektronetwerk en zelfs een werkende lift.

  • Hoewel de film over budget ging en Tati persoonlijke leningen moest afsluiten om de film af te krijgen grapte hij dat de kosten van zijn sets nog altijd goedkoper was dan wanneer hij een ster als Elizabeth Taylor of Sophia Loren had willen inhuren. Ondanks de grote schaal werden achtergronden en zelfs figuranten vervangen door kartonnen decorstukken.

“It’s my party, you see? Come! Dance!”

Man at party (Playtime)

Deze films werden ook geselecteerd door Thomas van den Berg

Evolution

Les Amours Imaginaires