Pride

In 1984 wordt het uitzonderlijke 'Lesbians and Gays Support the Miners'-initiatief gestart. Homorecht activisten willen de mijnwerkers helpen, maar een samenwerking gaat niet vanzelfsprekend. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'Pride'
Love=Love

We moeten nader tot elkaar komen, want uiteindelijk zijn we niet zo verschillend. Nu Trump net verkozen is tot president lijkt verdeeldheid een uitzonderlijk grote zorg, maar het feit is natuurlijk dat elke tijdsperiode zijn ups & downs kent. Periodes waarin we naar elkaar luisteren en van elkaar verwijderd raken komen en gaan, en juist daarom is het des te belangrijker keer op keer begrip en openheid te verspreiden. In 1984 wierp de ene onderdrukte groep zich op onwaarschijnlijke wijze op voor de ander, een verhaal dat gedeeld mag worden: Pride.

Wat de boodschap van Pride sterk maakt is het feit dat men werkt voor een vredige situatie waarbij iedereen wordt meegenomen. In tegenstelling tot wat de onderdrukten wordt aangedaan is hun antwoord niet reactionair, maar een boodschap op zich. Kortgeleden speelde er in Nederland nog een situatie die hier ook aan raakte. In Amsterdam-West werden anti-homo flyers verspreid. De volgende dag nog schoten er “LOVE=LOVE” flyers door brievenbussen vanuit Amsterdam-Oost, langzaam richting centrum, naar West en van daaruit naar het nationale nieuws, en weer van daaruit naar spontane bijeenkomsten door het hele land waarbij mensen die elkaar niet kenden samenkwamen om de flyers, en positieve boodschap te verspreiden. De initiatiefnemers zeiden niemand te willen uitsluiten, en juist daar lag de kracht van het idee.

Wat we vaak vergeten is dat we zelf onderdeel kunnen zijn van het verspreiden van de negatieve boodschap. ”Dit is een signaal aan de media", vertelde Luc Freijer, initiatiefnemer van LOVE=LOVE "Ik wil het nieuws vullen met een positiever geluid. Het is nu vaak een platform voor haatdragende berichten." De eerste haatflyers werden weliswaar niet goed ontvangen, maar wel massaal gedeeld, waardoor men alsnog bijdroeg aan de verspreiding ervan. En ook het quasi-religieuze element vond Freijer jammer, omdat dit vaak leidt tot reacties die dan weer juist daarop gericht zijn. “Religie wordt soms gekaapt om te zeggen wat je wel en niet mag doen. Terwijl religie ook heel mooi kan zijn, als je mensen laat houden van wie ze willen.” De nadruk op het beschrijven van zijn ideeën als “pro-liefde” in plaats ‘tegen’ het een of ander is daarin ook belangrijk, en precies wat Pride uitdraagt: het maakt niet uit wie er in het verleden wel of niet voor jou is opgekomen, als jij wilt dat iedereen gelijk is moet je dat durven uitdragen. Het resultaat van zo’n onderneming zou je nog wel eens kunnen verrassen.

Film in feiten

 • Het nummer ‘For a Friend’ dat onder de aftiteling te horen valt is geschreven voor de echte Mark Ashton. De song van komt van The Communards, waar Jimmy Somerville en Richard Coles deel van uitmaken, vrienden van Mark.
 • De echte mensen op wie de film gebaseerd is hebben cameo’s in de Westminster Bridge scène.
 • In de eerste helft van de twintigste eeuw was het Verenigd Koninkrijk zo’n 1000 koolmijnen rijk. In 1984 waren er nog maar 173 in gebruik. Toen deze film uitkwam in 2008 werden de laatste mijnen gesloten omdat het door de 2008 Climate Change Act niet langer legaal was kool te branden.
“…to find out you had a friend you never knew existed, well, that's the best feeling in the world."
Dai (Pride)
Kijk Pride op Cinetree
 • Matthew Warchus
 • 2014
 • Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West
 • Biography, Comedy, Drama
 • 119 minuten
Artikelen

Deze films werden ook geselecteerd door
Hanna Verboom

Suffragette

Geselecteerd door
Hanna Verboom

La Grande Bellezza

Geselecteerd door
Hanna Verboom

Doof Kind

Geselecteerd door
Hanna Verboom


Filmclub

Join the club!
€5,99 p/m
 • Altijd 10 films die je gezien moet hebben
 • Wekelijks nieuwe filmkeuzes
 • Introducties door Cinetree Curators
 • Exclusieve uitnodigingen & extra’s
 • Elk moment opzegbaar
 • 30% korting op huurfilms uit het archief!

Beschikbaar via web en app. Op tablet, desktop of mobiel.

Cinetree
in de media