Rafaël

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Rafaël vertelt het waargebeurde verhaal van de smoorverliefde Nederlandse Kimmy (Melody Klaver) en de Tunesische Nazir, die op brute wijze van elkaar worden gescheiden wanneer ze van Tunesië naar Nederland willen vluchten. Ze doen er alles aan om weer bij elkaar te kunnen zijn voor de geboorte van hun zoon, maar worden op allerlei manieren tegengewerkt.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Rafaël'

Hoe ver kun je gaan voor liefde?

Door Valérie Hoffmann

Liefde is grenzeloos, maar wat als juist die grenzen ervoor zorgen dat je niet met je geliefde samen kunt zijn? Rafaël vertelt het waargebeurde verhaal van twee geliefden die van elkaar gescheiden worden temidden van een verschrikkelijke vluchtelingencrisis.

De Nederlandse Kimmy en Tunesische Nazir zijn pas getrouwd, smoorverliefd en in verwachting van hun eerste kindje. Wanneer ze in 2011 aan het begin van de Arabische Lente vanuit Tunesië naar Nederland willen vertrekken, wordt Nazir geweigerd omdat hij geen visum heeft. De zwangere Kimmy zet haar reis voort en arriveert, zonder haar geliefde, in Nederland. Om toch de geboorte van zijn zoontje te kunnen bijwonen, stapt Nazir samen met vriend Rafaël in een bootje om de risicovolle overtocht naar Europa te maken. Het blijkt een reis vol hindernissen en met talloze instanties en gebeurtenissen die het geluk van het stel in de weg zitten.

Rafaël drukt je op een pijnlijke manier met je neus op de feiten. En hoe bizar en onmenselijk het verhaal ook lijkt, het is allesbehalve verzonnen. De film is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en de machteloosheid die de personages ervaren, is helaas geen uitzondering in deze vluchtelingencrisis. Ook de wanhoop waarin de zwangere maar krachtige Kimmy leeft is schrijnend; op allerlei manieren probeert ze er toch nog voor te zorgen dat ze samenkomt met haar man. Haar doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig, maar als kijker voel je vooral mee met haar machteloosheid. Telkens vraag je je af waarom ze niet geholpen worden, dit zou toch makkelijker moeten gaan? In een constante staat van spanning wacht je scène na scène op een sprankje hoop.

Rafaël is een film die je aan het denken zet over conflicten met betrekking tot vluchtelingen. Waar in nieuwsberichten cijfers en aantallen worden genoemd, zien we hier de gezichten en emoties die daarbij horen. De film toont de menselijke kant van het conflict. Een schrijnend, maar belangrijk verhaal, dat uiteindelijk vooral over liefde gaat.

Must-see, omdat:

  • 1. De chemie tussen Melody Klaver en Nabil Mallat van het beeld afspat.

  • 2. De film een schrijnend, maar accuraat beeld geeft van de verschrikkelijke omstandigheden waarin vluchtelingen verkeren.

  • 3. Dit waargebeurde liefdesverhaal je als kijker aan het denken zet over wat er écht toe doet in het leven.

“Wij zijn gewoon een verliefd stelletje, we zijn helemaal geen criminelen.”

Kimmy (Rafaël)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

The Hundred-Foot Journey

Perfetti sconosciuti

Monk

God Only Knows

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

For Sama

School Life

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Once

Still Alice

A Late Quartet

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

Captain Fantastic

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand