Sacred Water

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het heilige water uit de titel verwijst naar Kunyaza – de vrouwelijke ejaculatie. De uiterst extravagante radiopersoonlijkheid Vestine wil niets liever dan dat deze Rwandese seksuele traditie in ere blijft gehouden en reist daarom het hele land door om iedereen hierover te vertellen. Openhartige, vrolijke documentaire over seksualiteit en over zoveel meer.

Acteur Barry Atsma over 'Sacred Water'

Let’s talk about sex, baby

Het vrouwenlichaam is misschien wel het meest bijzondere dat er is: het kan dragen, voeden, liefhebben, leven geven en nog zoveel meer. Daarom is het ontzettend jammer dat we in het Westen toch nog geneigd zijn ons te schamen voor dat krachtige lichaam. Foto’s met een ontblote vrouwentepel worden verwijderd van Instagram, topless zonnende vrouwen kunnen gegarandeerd op een gekke blik rekenen, en uit onderzoeken blijkt dat driekwart van de vrouwen op werk haar tampon of maandverband in een mouw/zak wegmoffelt voor ze naar het toilet gaat. We vinden het normaal dat vrouwen zich schamen voor hun lichaam en voor wat het doet – maar gelukkig zie je in Sacred Water dat het ook héél anders kan.

In Sacred Water leer je namelijk hoe belangrijk het is om het vrouwelijk lichaam en genot te waarderen. Deze geweldig documentaire is ons getipt door de NGO Simavi en was één van de hits van ons HER Film Festival vorige maand. Regisseur Olivier Jourdain reist al meer dan 15 jaar door Afrika en wil met Sacred Water een andere kant van Rwanda laten zien; een kant die het hele land herenigt en omvat. In Rwanda heeft een man zijn plicht namelijk niet voldaan als zijn geliefde niet ejaculerend klaarkomt na de seks. Het heilige water uit de titel verwijst dan ook naar de Kunyaza; de vrouwelijke ejaculatie. Het begrip komt voort uit een eeuwenoud verhaal over een Rwandese koningin die, volgens de verhalen, zoveel water produceerde dat ze er het (2.700 km² grote) Kivumeer mee heeft gevormd.

Veel meer willen we eigenlijk niet verklappen over Sacred Water. Dit is zo’n documentaire die je gewoon aan moet zetten, waarvan je alles in je moet opnemen en vervolgens met zoveel mogelijk mensen moet delen. Want de waardering, eerlijkheid en openhartigheid in Rwanda ten opzichte van het vrouwelijk lichaam en genot – daar kunnen we met z’n allen nog veel van leren.

Must-see, omdat:

  • 1. Het plezier van de vrouw tijdens seks centraal staat in deze documentaire. Niet op een provocerende, maar juist op een respectvolle en eerlijke manier.

  • 2. Dusabe Vestine, de extravagante radiopresentatrice die door het land trekt om mensen te leren over het vrouwelijk genot, een ontzettend inspirerende vrouw is. Zo geeft ze tienermeisjes altijd de boodschap mee: ga studeren, zorg dat je in je eigen kracht staat en als een man het écht waard is, blijft hij bij je.

  • 3. Sacred Water confronteert ons met onze eigen intimiteit.

“Hear the rhythm of men sounding the drums to make the waters flow down the valley.”

Sacred Water

Deze film werd ook geselecteerd door Barry Atsma

Atlantique

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.