Samba

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • Elke zaterdag een nieuwe Kids-film

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Samba is het kleinere zusje van Intouchables; gemaakt door hetzelfde regisseursduo, met dezelfde passie en liefde maar met een andere draai. We volgen Samba en Alice, vluchteling en vrijwilliger. Beiden erg ongelukkig in de liefde, tot ze elkaar vinden… in een onmogelijke liefde. Samba is een prachtige romantische komedie mét een diepere kritische laag op het vluchtelingensysteem in Frankrijk.

Actrice Melissa Drost deelt 'Samba'

De dans van de vluchteling

Door Nikki Nilwik

Bij Cinetree houden we – logisch - van films; amuserende, akelige en lieve films maar ook belangrijke films die de kijker aan het denken zetten. Zo laten we graag films zien die de pijnlijke problemen in onze samenleving aan het licht brengen. Samba is hier een voorbeeld van, maar in tegenstelling tot veel van dit soort films is Samba, naast confronterend, ook nog eens luchtig, grappig en gevoelig. Het trio Olivier Nakache, Éric Toledano en acteur Omar Sy wisten eerder al een geweldige prestatie neer te zetten met Intouchables en bereiken dit opnieuw met hun samenwerking in Samba. Zo zie je maar weer; verander nooit een winnend team!

Net zoals in Intouchables draait het in Samba om de relatie tussen personen van verschillende werelden; de verschillen, maar ook de onwaarschijnlijke overeenkomsten tussen hun. De relatie die in Samba centraal staat, is die tussen Samba en Alice. Samba (gespeeld door de geweldige Omar Sy) is een Senegalese vluchteling die al tien jaar in Frankrijk woont. Alice heeft een burn-out gehad en moet vanwege haar therapie verplicht vrijwilligerswerk doen. Ze komen met elkaar in contact doordat Alice Samba’s zaak moet behandelen in het detentiecentrum waar Samba zit. Al vanaf deze eerste ontmoeting merken we de chemie tussen de twee, maar kunnen ze elkaar ook verder helpen?

De verhaallijn van Samba en Alice zit vol hilarische momenten die de film een algemeen feelgood gevoel geven. Maar daarnaast komen ook de moeilijkheden van vluchtelingen in Frankrijk – en de rest van Europa - aan bod. De bureaucratie, de vooroordelen, de machteloosheid, Samba kaart het allemaal op een gevoelige manier aan. Dit is precies ook het element dat Samba zo speciaal maakt; de film zorgt er namelijk voor dat de vluchtelingen over wie het zo vaak gaat in het nieuws een menselijk gezicht krijgen. Eigenlijk kunnen we Samba wel vergelijken met de sambadans; beide charmant, temperamentvol en levendig. Maar in tegen stelling tot de dans, zet Samba je ook nog eens aan het denken. Een beter combinatie is erg toch niet?

Must-see, omdat:

 • 1. De hoofdrol gespeeld wordt door Omar Sy; de inmiddels bekende acteur, die onze harten al veroverde in Intouchables.

 • 2. Vluchtelingen nog steeds een hot topic zijn in onze samenleving, maar we vaak vergeten te praten over de dingen die zij hebben meegemaakt en iedere dag nog meemaken. Samba biedt ons dit belangrijke perspectief.

 • 3. Samba vol met liefde en compassie zit. De perfecte film dus om je warm te laten voelen in de komende koude maand.

“I am afraid I might forget who I am one day.”

Samba (Samba)

Deze film werd ook geselecteerd door Melissa Drost

Samba

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • Elke zaterdag een nieuwe Kids-film

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand