Side Effects

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Emily lijkt een gezonde en gelukkige vrouw, maar niets blijkt minder waar wanneer ze een mislukte poging tot zelfmoord doet. Het is daarna alleen de vraag of ze de bijwerkingen van haar nieuwe antidepressivum Ablixa ook zal overleven. Side Effects is een intrigerende film met ijzersterke rollen van Rooney Mara, Channing Tatum en Jude Law.

Actrice Sigrid ten Napel over 'Side Effects'

Niets is wat het lijkt

Door Nikki Nilwik

Iedere dag lezen we nieuwsberichten over de ontwikkelingen rondom de coronavaccins: ‘Het vaccin van farmaceutisch bedrijf X is voor 90 procent effectief!’ of ‘GGD wil bij beschikbaarheid miljoen coronavaccins per week toedienen’. Veel zekerheid hebben we tot op heden nog niet, maar de ontwikkelingen lijken veelbelovend. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden, is dat de farmaceutische industrie nog nooit zo veel aandacht kreeg in Nederland als nu. Waar de spanning en problemen rondom farmaceutische bedrijven eerder vooral waren weggelegd voor Amerika en films, zitten we nu ook in Nederland met opwinding te kijken naar de stappen van de farmacie. Vol verwachting klopt ons hart…

Waarom deze intro? Nou, omdat de situatie griezelig veel overeenkomt met die in onze nieuwste film: Side Effects. Deze spannende psychologische thriller speelt zich namelijk af tegen de achtergrond van de farmaceutische industrie. In Side Effects volgen we Emily (Rooney Mara): een jonge, depressieve, vrouw in haar zoektocht naar een gelukkiger leven – tenminste, zo lijkt het. Nadat haar charmante vriend (Channing Tatum) vrijgelaten is uit de gevangenis komt Emily in een diep dal terecht, dat haar ertoe aanzet om een zelfmoordpoging te doen. Diezelfde avond blijkt Emily echter veel spijt te hebben van haar actie en zoekt ze hulp bij psychiater Jonathan Banks (Jude Law in al zijn glorie). Dokter Banks schrijft Emily verschillende antidepressiva voor, die stuk voor stuk geen effect blijken te hebben. Maar ‘gelukkig’ is er een nieuw, experimenteel medicijn op de markt dat Emily wellicht zou kunnen helpen; Ablixa. Met de veelbelovende slogan ‘Neem morgen terug!’ lijkt dit antidepressivum dé oplossing voor de inmiddels wanhopige Emily, maar niets blijkt minder waar… De medicatie verandert namelijk niet alleen Emily’s leven volledig, maar ook dat van dokter Banks. Maar wiens leven gaat uiteindelijk weer terug naar normaal?

Side Effects zit vol fantastische acteurs, meeslepende muziek, een plottwist die niemand ziet aankomen én werpt een kritische blik op de hedendaagse farmaceutische industrie. Kortom, alles ingrediënten die een goede psychologische thriller (in onze ogen) hoort te bezitten. Niet gek dus dat deze topper werd genomineerd voor een Gouden Beer op het filmfestival in Berlijn. De film is allesbehalve voorspelbaar en een must-see voor iedereen die wat spanning mist in diens leven. Oh en voordat je begint; onthoud dat niets is wat het lijkt!

Must-see, omdat:

 • 1. Side Effects even meeslepend als choquerend is. Er zijn weinig films waarvan het plot zo onvoorspelbaar is als van deze - maar wie weet zie jij de bizarre twist wel aan komen?!

 • 2. De film een (ietwat aangedikt) inkijkje geeft in de soms problematische wereld van de farmaceutische industrie.

 • 3. Deze fascinerende film de laatste speelfilm is van Steven Soderbergh. Ontzettend jammer, want we hadden graag meer zoals Side Effects gezien. Des te meer reden wel om Soderbergh’s laatste werk te bekijken.

“It's in our best interest that you start forgetting.”

Dr. Jonathan Banks (Side Effects)

Deze films werden ook geselecteerd door Sigrid ten Napel

Tomorrow

American Honey

King of the Cruise

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand