Sisterhood

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Wat betekent het om vrouw te zijn anno 2022? Welke dagelijkse confrontaties komen daarbij kijken? In Sisterhood gaat Sophie Dros in gesprek met vier uitgesproken vrouwen van rond de dertig en een groep jonge meisjes. Ze bespreken onderwerpen die vrouwen vaak ontwijken: het oordelen over elkaar, menstruatieschaamte en grensoverschrijdend gedrag. Maar ook ongewenste dickpics en het klinisch blauwe bloed in maandverbandreclames komen aan bod.

Vrouwen!!!

Nikki Nilwik

Sophie Dros, de regisseur van de openhartige documentaire Sisterhood, zegt in het begin van haar film dat ze het wel een beetje spannend vindt om deze film over vrouwen te maken. ‘Is het wel nog nodig in hedendaags Nederland’, vraagt ze zich af, en ‘wat nou als ik iets vergeet te vragen of zeggen?’. Begrijpelijke vragen, maar zoals Tatjana Almuli dan op haar antwoord: ‘Je kan het nooit helemaal goed doen, maar wat is dan het alternatief? Dat je het helemaal niet kan bespreken?’

Deze onzekerheid van Sophie en het antwoord van Tatjana hierop zijn waarschijnlijk enorm herkenbare gedachten voor vele vrouwen, en hiermee bedoelen we iedereen die zich zo identificeert. Dit was zo toen de film werd opgenomen in 2020 en ook nu nog in 2022. Er wordt nog steeds veel vaker over vrouwen dan met vrouwen gepraat. Helaas blijven wij vrouwen keer op keer tegen problemen aanlopen, puur omdat we onder het stempeltje ‘vrouw’ vallen. Dat werd dit jaar pijnlijk duidelijk toen de discussies rondom abortus hoog op liepen, maar al jaren wordt ook door bewegingen, zoals de ‘#metoo-beweging’, bevestigd dat vrouwen telkens opnieuw het onderspit delven. Schaamte, angst en interne vooroordelen zijn dagelijkse gevoelens en gedachten – naast natuurlijk de intense vreugde die vrouw-zijn soms met zich mee kan dragen. Dit betekent dat we nog steeds moeten praten over vrouw zijn en wat dit betekent anno nu. Sophie Dros doet dit met haar intieme en gevoelige documentaire Sisterhood door vier Nederlandse vrouwen (Maria Wattel, Jamecia Baker, Anne-Rixt Gast en Tatjana Almuli) en vijf jonge meisjes aan het woord te laten op een openhartige manier. Daarnaast betrekt Dros ook haar voornamelijk mannelijke crew bij de interviews, die soms geschokt zijn van de dingen die de vrouwen of tieners deelden. Dros heeft hierdoor ook een link weten toe te voegen naar de onwetendheid van mannen in Nederland

Deze opzet creëert gesprekken die alle vrouwen, tieners en vooral ook alle mannen in Nederland gehoord moeten hebben. Ondanks het feit dat vrouwen enorm krachtig zijn en hele werelden kunnen bewegen, ligt het probleem namelijk nog te vaak wél bij mannen en moeten ook zij (juist) veranderen. Sisterhood is een ijzersterke documentaire die deze pijnpunten duidelijk laat zien.

(Engelse ondertiteling beschikbaar)

Must-see, omdat:

  • 1. Onze maatschappij nog verre van perfect is, vooral als het aankomt op gendergelijkheid. Sisterhood laat deze moeilijkheden krachtig zien en zet je weer eens goed aan het denken over ons ‘rechtvaardige’ kikkerlandje.

  • 2. Sophie Dros met deze documentaire opnieuw bewijst dat haar kracht ligt in het kwetsbaar, eerlijk en mooi portretteren van allerlei verschillende personen.

  • 3. Vrouwen vandaag de dag nog steeds door een hel kunnen gaan, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Dit mogen we nooit vergeten en hier moeten we iedere dag voor blijven vechten.

“We gaan de hele dag praten over vrouw zijn, het is een irritant onderwerp, vooral voor vrouwen.”

Sisterhood

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.