Slumdog Millionaire

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een jonge man, afkomstig uit de sloppen van Mumbai, belandt in de internationaal bekende spelshow “Who wants to be a millionaire?” en doet het daar opzienbarend goed. Hoe komt hij aan al zijn antwoorden? Slumdog Millionaire won maar liefst acht Oscars, waaronder die voor Beste Film.

Cinetree founder Hanna Verboom over 'Slumdog Millionaire'

Leven in afgunst

door Martijn Hamerling

Tijdens zijn publieke kans op geluk wordt Jamal te allen tijde geconfronteerd met een intens jaloerse wereld. Slumdog Millionaire opent dan ook met de vraag hoe een arm en simpel persoon als hij toch zover kan komen waar zoveel anderen falen. Hoe kan iemand met zijn kansloze achtergrond de antwoorden weten op alle vragen van een miljoenenwedstrijd?

Vergelijkbaar met Life of Pi gebruikt Slumdog Millionaire een personage dat vertolkt wordt door Irrfan Khan om middels een gesprek tussen een uitzonderlijke hoofdpersoon en zijn toeschouwer een onwaarschijnlijk verleden te vertellen. In dit geval de geschiedenis van de 18-jarige Jamal, die als arme thee-assistent op het punt staat “Who wants to be a millionaire?” te winnen. Net zoals Forrest Gump en Life of Pi is de film van Danny Boyle een Oscar-magneet en gebaseerd op een bildungsroman. Maar in tegenstelling tot Forrest Gump en Life of Pi, wordt ‘slumdog’ Jamal niet zozeer geconfronteerd met zichzelf maar vooral met de genadeloze wereld om hem heen. Het resultaat is een betoog over een wereld vol escapisme en bovenal over de krachtige menselijke emoties van animositeit, jaloezie en afgunst.

Toch is Slumdog Millionaire in zijn geheel een (dramatisch) feelgood-verhaal van Charles Dickens-achtige proporties; zelfs met ongelooflijk vijandige bijpersonages is Jamals verhaal er eentje van hoop. De film is in de westerse wereld dan ook ontvangen met bombastisch applaus dankzij het rags-to-riches verhaal, terwijl menig filmexpert in India het levensverhaal aanwijst als stereotiep armoedetoerisme. Maar aan het eind van de dag is Slumdog Millionaire niet een docudrama over de realiteit van de Indiase sloppenwijken: het gebruikt Mumbai als setting om een hoopvol verhaal over succes vanuit afgunst te vertellen. En het doet dat op een uitstekende manier gevuld met iconische beelden.

Slumdog Millionaire pakt het contrast tussen rijkdom en armoede en brengt het tot een dramatisch en tegelijkertijd romantisch hoogtepunt. Slumdog Millionaire is een meesterlijk verfilmde bildungsroman over een wereld vol afgunst en onmogelijke lotsbestemmingen, en is stiekem vandaag de dag één van de meest relevante films om te zien.

Must-see, omdat:

  • 1. De prijzen er niet om liegen: Slumdog Millionaire sleepte maar liefst 147 prijzen in de wacht, waaronder acht Oscars.

  • 2. Geweldig acteerwerk van o.a. Dev Patel (Lion) en Freida Pinto, die overigens na de opnames een relatie kregen.

  • 3. Slumdog Millionaire niet echt als Bollywood-film gezien mag worden, maar de industrie wel op de kaart zetten. Voor het eerst was er wereldwijde aandacht voor het Indiase filmgenre.

“When somebody asks me a question, I tell them the answer.”

Jamal Malik

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Samen uit de schaduw

Broken Flowers

Film Stars Don’t Die in Liverpool

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.