Slumdog Millionaire
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
Een jonge man, afkomstig uit de sloppen van Mumbai, belandt in de internationaal bekende spelshow “Who wants to be a millionaire?” en doet het daar opzienbarend goed. Hoe komt hij aan al zijn antwoorden? Slumdog Millionaire won maar liefst acht Oscars, waaronder die voor Beste Film.
door Martijn HamerlingLeven in afgunst
Tijdens zijn publieke kans op geluk wordt Jamal te allen tijde geconfronteerd met een intens jaloerse wereld. Slumdog Millionaire opent dan ook met de vraag hoe een arm en simpel persoon als hij toch zover kan komen waar zoveel anderen falen. Hoe kan iemand met zijn kansloze achtergrond de antwoorden weten op alle vragen van een miljoenenwedstrijd?
Vergelijkbaar met Life of Pi gebruikt Slumdog Millionaire een personage dat vertolkt wordt door Irrfan Khan om middels een gesprek tussen een uitzonderlijke hoofdpersoon en zijn toeschouwer een onwaarschijnlijk verleden te vertellen. In dit geval de geschiedenis van de 18-jarige Jamal, die als arme thee-assistent op het punt staat “Who wants to be a millionaire?” te winnen. Net zoals Forrest Gump en Life of Pi is de film van Danny Boyle een Oscar-magneet en gebaseerd op een bildungsroman. Maar in tegenstelling tot Forrest Gump en Life of Pi, wordt ‘slumdog’ Jamal niet zozeer geconfronteerd met zichzelf maar vooral met de genadeloze wereld om hem heen. Het resultaat is een betoog over een wereld vol escapisme en bovenal over de krachtige menselijke emoties van animositeit, jaloezie en afgunst.
Toch is Slumdog Millionaire in zijn geheel een (dramatisch) feelgood-verhaal van Charles Dickens-achtige proporties; zelfs met ongelooflijk vijandige bijpersonages is Jamals verhaal er eentje van hoop. De film is in de westerse wereld dan ook ontvangen met bombastisch applaus dankzij het rags-to-riches verhaal, terwijl menig filmexpert in India het levensverhaal aanwijst als stereotiep armoedetoerisme. Maar aan het eind van de dag is Slumdog Millionaire niet een docudrama over de realiteit van de Indiase sloppenwijken: het gebruikt Mumbai als setting om een hoopvol verhaal over succes vanuit afgunst te vertellen. En het doet dat op een uitstekende manier gevuld met iconische beelden.
Slumdog Millionaire pakt het contrast tussen rijkdom en armoede en brengt het tot een dramatisch en tegelijkertijd romantisch hoogtepunt. Slumdog Millionaire is een meesterlijk verfilmde bildungsroman over een wereld vol afgunst en onmogelijke lotsbestemmingen, en is stiekem vandaag de dag één van de meest relevante films om te zien.
Must-see, omdat:
1. De prijzen er niet om liegen: Slumdog Millionaire sleepte maar liefst 147 prijzen in de wacht, waaronder acht Oscars.
2. Geweldig acteerwerk van o.a. Dev Patel (Lion) en Freida Pinto, die overigens na de opnames een relatie kregen.
3. Slumdog Millionaire niet echt als Bollywood-film gezien mag worden, maar de industrie wel op de kaart zetten. Voor het eerst was er wereldwijde aandacht voor het Indiase filmgenre.
Jamal Malik“When somebody asks me a question, I tell them the answer.”
Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.