Somewhere

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Langzaam maar zeker komt rock-‘n-roll vader Johnny erachter hoe leeg zijn fabuleuze acteursleven eigenlijk is. In Somewhere volgen we Johnny en zijn 11-jarige dochter, Cleo (Elle Fanning), in een moeizame identiteitscrisis die er voor zorgt dat vader en dochter meer en meer naar elkaar toegroeien. Nu Coppola’s On the Rocks in de bioscopen draait is Somewhere een perfecte opwarmer!

Regisseur Norbert ter Hall over 'Somewhere'

Geld maakt niet gelukkig

Door Nikki Nilwik

Leven in het beroemde Chateau Marmont in Hollywood, rijden in een imposante auto, altijd de mooiste vrouwen om je heen, drinken, feesten en opstaan wanneer je wilt en daarboven op ook nog een gigantisch bekende acteur zijn… Dat is toch hét leven?! Of slechts een hele mooie verpakking van de extreme leegte dat een glamoureus leven met zich meebrengt?

Dit dilemma onderzoekt Sofia Coppola (waarvan we eerder al de prachtige Lost in Translation aanraadden) in haar meeslepende Somewhere. Somewhere vertelt het verhaal van de bekende, melancholische Hollywood acteur Johnny (Stephen Dorff). Op het eerste gezicht lijkt Johnny’s leven een droom; hij heeft genoeg geld, vrijheid en talent om iedereen om zich heen jaloers te maken, maar toch blijkt al snel dat hij niet per se gelukkig is. Hij zegt weinig, rookt veel en leeft in een soort constante duffe alcohol-medicatie waas. De enige momenten waarop we hem zien opbloeien, is wanneer zijn dochter Cleo hem komt opzoeken (geweldig geacteerd door de jonge Elle Fanning). Zij zorgt ervoor dat er iets in Johnny ontwaakt - vaderlijke instincten wellicht? – waardoor hij eraan wordt herinnerd hoe het is om voor een ander te leven.

Somewhere is Sofia Coppola’s vierde speelfilm en past precies in haar straatje. Ook in deze film weet ze opnieuw met weinig dialoog en actie in te zoomen op een klein verhaal en dit prachtig uit te lichten. Door de dromerige, rustige beelden krijgen we als kijker de tijd om iedere kleine handeling of blik te interpreteren en worden we volledig in beslag genomen door de eenzame, zorgzame en zoekende personages. Zo maakt Somewhere, het onbekendere maar absoluut niet mindere kleine broertje van Coppola’s Lost in Translation, duidelijk dat meer echt niet altijd beter is. Somewhere is een prachtige, soms humoristische film voor iedereen die, net als wij, fan is van de getalenteerde Sofia Copolla en haar prettige minimalisme. Hierdoor krijg je als kijker de vrijheid zelf te bedenken hoe je je voelt of wat je ergens van vindt.

Must-see, omdat:

 • 1. De band tussen Johnny en Cleo op beeld enorm geloofwaardig overkomt. Wat niet gek is, als je hoort dat Stephen Dorff en Elle Fanning voor de opnames veel tijd met elkaar spendeerde om deze band te creëren, zo haalde Dorff Fanning soms op van school!

 • 2. De film een Gouden Leeuw heeft gewonnen op het Venice International Film Festival.

 • 3. Somewhere zonder veel dialoog te gebruiken (in de eerste 15 minuten van de film zit helemaal geen dialoog!), op een bijzondere manier toch veel gevoelens weet los te maken.

“I’m fucking nothing. I am not even a person.”

Johnny (Somewhere)

Deze films werden ook geselecteerd door Norbert ter Hall

mid90s

Housewitz

Fanny and Alexander

De Belofte van Pisa

Mi Vida

Drive

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand