Submarine

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De 15-jarige Oliver Tate heeft twee doelen: een vriendin krijgen, en het huwelijk van zijn ouders redden. Het à la Wes Anderson gestileerde Submarine is komisch, hartverwarmend en herkenbaar voor iedereen die ooit puber is geweest.

Filmmaker Mea Dols de Jong deelt 'Submarine'

Kopje onder

Als puber heb je nog het onverminderde vermogen de wereld over je heen te laten donderen. Daarbij komt het leven in sneltreinvaart op je afgestevend, je lichaam doet dingen die je niet begrijpt en je balanceert ergens tussen kind- en volwassen-zijn in. Bovendien heb je het idee alles en iedereen door te hebben, maar er is nog altijd niemand die jou daarin serieus neemt. Zet een personage als Oliver Tate temidden van deze heisa en je hebt een film die pijnlijk vermakelijk, hartverwarmend en herkenbaar is voor iedereen die ooit puber is geweest (of misschien nog steeds wel een beetje moeite heeft met het leven).

De beste coming-of-age films worden omlijnd door volwassenen die het allemaal ook niet weten. Velen ontgroeien hun puberproblemen nooit 100 procent, maar daarbij is het de levensfase waarin meer dan ooit wordt uitvergroot dat we allemaal een manier zoeken om ons in het leven te positioneren. Daarom blijven dit soort verhalen keer op keer innemend. De vraag what kind of young person am I?, die de leraar aan het begin van de film aan zijn leerlingen voorlegt, is daarom prima breder te trekken. Wanneer heb jij jezelf voor het laatst afgevraagd what kind of person am I? Kijk de film en waag een poging.

Film in feiten

  • 1. Elk personage heeft zijn eigen kleur die terugkomt in zijn/haar kleren en bezittingen. Oliver is blauw, Jordana is rood, Jill is geel, Lloyd is bruin en Graham is zwart. Wanneer Oliver Jordana leert kennen, komt er steeds meer rood in zijn kleurpalet.

  • 2. Alex Turner, zanger en gitarist van the Arctic Monkeys, schreef speciaal voor de film een aantal songs. Piledriver Waltz kwam later terecht op het album Suck it and see.

  • 3. Wanneer Oliver zijn eigen dood voorstelt, refereert hij aan de man die de omroepen op school doet als “Mr Dunthorne”, een referentie aan Joe Dunthorne, die het gelijknamige boek schreef waarop de film gebaseerd is.

“Ask me how deep the ocean is.”

Oliver (Submarine)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Piano

God's Own Country

Figlia Mia

120 BPM

I Am A Woman Now

We Are The Best

Het Echte Leven

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood

Dogman

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.