Submarine

De 15-jarige Oliver Tate heeft twee doelen: een vriendin krijgen, en het huwelijk van zijn ouders redden.

Filmmaker Mea Dols de Jong deelt 'Submarine'

Kopje onder

Als puber heb je nog het onverminderde vermogen de wereld over je heen te laten donderen. Daarbij komt het leven in sneltreinvaart op je afgestevend, je doet lichaam dingen die je niet begrijpt en je balanceert ergens tussen kind- en volwassen-zijn in. Je hebt het idee alles en iedereen door te hebben, maar niemand die je daarin serieus neemt. Zet een personage als Oliver Tate temidden van deze heisa en je hebt een film die pijnlijk vermakelijk is, hartverwarmend en herkenbaar voor hen die ooit puber zijn geweest (of misschien nog steeds wel een beetje moeite hebben met het leven).

De beste coming-of-age films worden omlijnd door volwassenen die het allemaal ook niet weten. Velen ontgroeien hun puberproblemen nooit 100%, maar daarbij is het de levensfase waarin meer dan ooit wordt uitvergroot dat we allemaal een manier zoeken om ons in het leven te positioneren. Daarom blijven dit soort verhalen keer op keer innemend. Zoals de leraar aan het begin van de film aan zijn leerlingen de vraag voorlegt, “what kind of young person am I?” is daarom prima breder te trekken. Dus kijk de film en waag een poging. Wanneer heb jij jezelf afgevraagd “what kind of person am I?”

Submarine is universeel door specifiek te zijn. Oliver denkt zijn leven naar zijn hand te kunnen zetten, wat natuurlijk niet altijd zo loopt als hij voor ogen heeft. Maar juist zij die er onrealistische ideeën op nahouden behalen vaak resultaten die voor anderen niet weggelegd zijn. En hoewel de held op sokken in Richard Ayoade’s speelfilmdebuut soms ouwelijk aandoet wordt hij uiteindelijk gedreven voor een kinderlijke naïviteit die we meer zouden mogen koesteren. Het kan zijn dat je af en toe kopje onder gaat, maar ook daar is niets mis mee.

Film in feiten

  • Elk personage heeft zijn eigen kleur die terugkomt in hun kleren en bezittingen. Oliver is blauw, Jordana is rood, Jill is geel, Lloyd is bruin en Graham is zwart. Wanneer Oliver Jordana leert kennen komt er steeds meer rood in zijn kleurpalet.

  • Alex Turner, zanger/gitarist van the Arctic Monkeys schreef speciaal voor de film een aantal songs. ‘Piledriver Waltz’ kwam later terecht op het album ‘Suck it and see’.

  • Wanneer Oliver zijn eigen dood voorstelt refereert hij aan de man die de omroepen op school doet als “Mr Dunthorne”, een referentie aan Joe Dunthorne, die het gelijknamige boek schreef waarop de film gebaseerd is.

“Ask me how deep the ocean is.”

Oliver (Submarine)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

We Are The Best

Het Echte Leven

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood