The Impossible

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Chaos. Onmacht. Wanhoop. The Impossible is een indrukwekkende verfilming van een gezin in hun strijd tussen leven en dood tijdens de verwoestende tsunami van 2004 in Zuidoost-Azië, met Ewan McGregor en Naomi Watts in de hoofdrollen. Juan Antonio Bayona’s meesterwerk gaat door merg en been en is een klassieker die je gezien moet hebben. Genomineerd voor 69 prijzen, waaronder de Oscars en Golden Globes.

Founder Hanna Verboom over 'The Impossible'

Liefde overwint alles

Nikki Nilwik

Op 26 December, 2004 stond onze hele planeet even stil. Tijdens deze donkere 2e kerstdag, vond namelijk een van de grootste natuurrampen ooit plaats: een tsunami in de Indische Oceaan die 230.000 mensen doodde, waaronder - naast de enorme groep lokale bewoners - toeristen. Maria Belón en haar familie behoorden wonderbaarlijk genoeg niet tot deze groep. Haar familie en zij overleefden deze verschrikkelijke ramp namelijk op bijna filmachtige wijze, zo filmachtig dat er zelfs een échte film van is gemaakt. En wat voor een; Juan Antonio Bayona’s meesterwerk The Impossible gaat door merg en been en kan inmiddels worden benoemd als klassieker die iedereen gezien moet hebben.

De vakantie van Maria (Naomi Watts), haar man Henry (Ewan McGregor) en voorbeeldige zonen start als een paradijs. Ze bevinden zich op Khao Lak, een prachtig eiland in Thailand, in een gloednieuw resort en hebben de tijd van hun leven. Het voelt bijna te goed om waar te zijn en helaas is dat het ook. Op de derde dag van hun vakantie wordt hun resort namelijk overspoeld door een van de grootste tsunami’s die onze wereld gekend heeft. In het uur nadat de golf het resort van Maria’s familie raakt, zien wij hoe het gezin alles op alles zet om te overleven. Deze beelden zijn hartverscheurend, grafisch en pijnlijk, maar tegelijkertijd ook adembenemend. Naomi Watts, Ewan Mcgregor en Tom Holland (die oudste zoon Lucas speelt) acteren namelijk fantastisch. De toewijding die in hun werk zit zorgt ervoor dat iedere schreeuw om hulp of machteloze omhelzing door de kijker’s ziel gaat. Dit, in combinatie met de geweldige regie van Juan Antonio Bayona en de dramatische, meeslepende muziek, maakt The Impossible een ijzersterke nagelbijter die je niet snel vergeet. Geen wonder dus dat de film op handen werd gedragen door filmcritici en kijkers; The Impossible werd voor maar liefst 69 prijzen genomineerd (waaronder de Oscars en Golden Globes) en won er daarvan 28!

Eerlijk is eerlijk, het is niet de meest gemakkelijke film om te zien. Maar, naast de pijnlijke scènes, zit de film ook bomvol met liefde. Onvoorwaardelijke liefde tussen gezinsleden en liefde tussen onbekenden. Iedereen bleef elkaar tijdens de ramp helpen, zelfs de lokale bevolking – die letterlijk alles verloor aan deze tsunami. Deze bijzondere kern van het verhaal, maakt The Impossible nog beter, mooier én belangrijker om in deze bizarre corona tijd te bekijken. The Impossible herinnert je er namelijk aan dat ondanks alles, liefde overwint.

Film in feiten

  • 1. De familie waarop The Impossible gebaseerd is, aanwezig was tijdens het schieten van de film om tips te geven aan de acteurs en regisseur. Realistischer dan dat wordt een speelfilm niet!

  • 2. Veel van de ‘extra’s’ op set en in de film waren echte overlevenden van de tsunami.

  • 3. De scènes waarin de tsunami het resort in Lhao Lak raakte, kostten een jaar om te maken.

“Go help people. You're good at it.”

Maria (The Impossible)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Rafaël

The Hundred-Foot Journey

Perfetti sconosciuti

Monk

God Only Knows

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Lion

School Life

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Florence Foster Jenkins

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Pride

Still Alice

A Late Quartet

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

The Man Who Mends Women

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

Captain Fantastic

The Tree of Life

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand