The Lady

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

The Lady werd in 2011 gemaakt maar is nu misschien wel actueler dan ooit: afgelopen week werd de democratisch verkozen Aung San Suu Kyi, samen met een groot deel van haar regering en vertrouwelingen, afgezet en opgepakt. Hoewel Aung San Suu Kyi’s reputatie ernstige schade heeft opgelopen omdat zij rohingya minderheden in haar land niet heeft beschermd, is The Lady wel een uniek en inspirerend verhaal over wilskracht en doorzettingsvermogen. Wat weegt zwaarder, de politieke toekomst van je land of je eigen familie?

Cinetree deelt 'The Lady'

Een blik op Myanmar met The Lady

Door Jort Statema
Disclaimer: deze film is geregisseerd door een maker die beschuldigd is van seksueel overschrijdend gedrag. Vanwege het inspirerende werk van alle andere crew- & castleden kiezen wij ervoor om de film wel te vertonen. Klik hier om meer te weten over de disclaimer.

Deze week kreeg ik in een app groep met vrienden uit Myanmar een foto doorgestuurd van een mensenmassa die demonstreerde tegen de recente militaire coup en de arrestatie van Aung San Suu Kyi (en veel van haar sympathisanten). Het bijzondere aan deze foto is voor mij niet alleen dat er zo ontzettend veel mensen op de been zijn gekomen, maar ook dat die genomen is vlak voor mijn oude kantoor in Yangon – waar ik tussen 2013 en 2015 met enorm veel plezier gewerkt heb. Het bracht me meteen terug naar een fantastische tijd en deed me vooral weer denken aan alle geweldige collega’s en mensen die ik daar heb ontmoet.

In Myanmar gaat een hoop mis. Er is sprake van corruptie en er vinden op grote schaal mensenrechtenschendingen plaats. Ook Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de vrede won, is (internationaal) niet onomstreden nadat ze meermaals weigerde om toe te geven dat de islamitische Rohingya in het land doelwit zijn van een terreurcampagne van het leger. Toch heb ik zelf mogen ervaren hoe de bevolking van een land dat, na jaren van gesloten grenzen en een dictatoriaal militair regime, eindelijk kon profiteren van technologische ontwikkelingen, nieuwe internationale geldstromen en democratische verkiezingen. Na 10 jaar van relatieve politieke vrijheid en ontwikkeling werd de bevolking afgelopen week weer bruut terug geworpen in de tijd. Hun nationale symbool van trots, vrijheid en vooruitgang staat weer onder arrest en op LinkedIn krijg ik berichtjes van oud collega’s die zich machteloos voelen en bang zijn voor de toekomst.

The Lady is geen documentaire en belicht ook zeker niet alle aspecten van Aung San Suu Kyi’s leven en politieke beweging. Toch is het juist nu enorm belangrijk om deze film te kijken. Om een beeld te krijgen bij een prachtig land waarvan de bevolking al zo lang vecht tegen conservatieve krachten en om stil te staan bij de eenzaamheid en wilskracht van één persoon om verandering teweeg te brengen. Een film over hoop, inspiratie en doorzettingsvermogen die vooral het persoonlijke drama achter een decennialange strijd voor politieke vrijheid en vooruitgang laat zien. De bevolking in Myanmar verdient die aandacht.

Must-see, omdat:

  • 1. De film in 2011 werd gemaakt maar nu misschien wel actueler is dan ooit: afgelopen week zette het leger de democratisch verkozen regering af en werd haar leider Aung San Suu Kyi opgepakt samen met minstens 150 leden van de regering (inclusief president Win Myint, parlementariërs, hoge ambtenaren, activisten en journalisten).

  • 2. The Lady het persoonlijke drama belicht achter de politieke strijd van nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi; de vrouw die voor velen nog altijd symbool staat voor vooruitgang en vrijheid.

  • 3. De film niet alleen inhoudelijk maar ook cinematografisch ontzettend sterk is. Regisseur Luc Besson (Léon: The Professional) weet met de beelden Myanmar prachtig in beeld te brengen.

“The only real prison is fear, and the only real freedom is freedom from fear.”

Aung San Suu Kyi

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.