The Last Male on Earth

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In de documentaire The Last Male on Earth volgen we de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde, Sudan, die de laatste jaren was uitgegroeid tot een superster. Bussen vol toeristen reisden af naar het Ol Pejeta-reservaat in Kenia om, tegen betaling, met Sudan op de foto te gaan.

Floortje Dessing over 'The Last Male on Earth'

Mens vs. natuur

Hij was al populair, maar in maart 2018 werd hij écht wereldberoemd: Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde. Op 19 maart 2018 overleed hij op 42-jarige leeftijd. De kans op een nieuwe generatie witte neushoorns werd daardoor minimaal. Een pijnlijk moment, want uiteindelijk komt het door ons toedoen dat deze bijzondere diersoort zo goed als uitgestorven is.

Want het is afschuwelijk, maar waar: voor een neushoorn wordt op de Aziatische markt ongeveer één miljoen dollar betaald en daardoor is het dier een populair doelwit onder stropers. In de afgelopen decennia is de situatie zo uit de hand gelopen, dat Sudan als één van de laatste drie witte neushoorns over bleef. Zijn laatste jaren bracht hij door in het Ol Pejeta-reservaat - onder streng toezicht van zijn verzorgers en bewakers.

En waar alle bezoekjes van toeristen, de fotoreportages en documentaires om Sudan lijken te draaien, draait alles uiteindelijk toch weer om… de mens. De mens jaagt op de neushoorn en stelt daarna alles in het werk om hem voor uitsterven te behoeden. Die kritische gedachte houdt The Last Male on Earth zowel de kijker als de betrokkenen voor: waarom vinden we het op de valreep ineens wel erg als een diersoort bijna verdwijnt? Waarom durven we consequenties pas onder ogen te komen wanneer het eigenlijk al te laat is om nog iets te veranderen? The Last Male on Earth laat je kennismaken met de prachtige, eigenzinnige Sudan maar zet je ook aan het denken over onze keuzes en positie op aarde.

Must-see, omdat:

  • 1. Het pijnlijk maar ook belangrijk is om om te zien hoe destructief we soms te werk gaan: eerst roeien we de neushoorn uit, daarna doen we er alles aan om hem toch in leven te houden. Waar gaat het fout?

  • 2. Je wel meteen begrijpt waarom alle verzorgd en beveiligers zo gek met Sudan waren; het dier is eigenzinnig en écht uniek.

  • 3. De documentaire je (hopelijk) inspireert om met een andere blik naar de wereld en onze keuzes te kijken.

“The world needs to realise that if we can let these animals go extinct, we stand no chance for the rest of the species in this world.”

The Last Male on Earth

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.