The Miseducation of Cameron Post

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het is 1993 en de Amerikaanse tiener Cameron Post (Chloë Grace Moretz) lijkt het perfecte leventje te leiden, tot ze op haar high school prom wordt betrapt terwijl ze een ander meisje kust. Per direct wordt ze naar conversietherapie gestuurd om te “genezen”. Wat volgt is een zoektocht naar vriendschap, identiteit en, helaas pijnlijk actueel, het recht om jezelf te mogen zijn.

Presentator Mandy Woelkens over 'The Miseducation of Cameron Post'

Pijnlijk actueel

Wanneer je verhalen hoort als dat van Cameron, kun je je haast niet voorstellen dat ze echt zijn gebeurd. Een jong, slim meisje dat zichzelf en de wereld aan het ontdekken is, wordt abrupt uit haar leven getrokken om in een keurslijf te worden geduwd… Onvoorstelbaar, toch? Helaas werd deze week weer pijnlijk duidelijk dat we, anno 2020 in Nederland, niet veel verder zijn op het gebied van acceptatie. Al langere tijd is bekend dat er in Nederland nog zo’n 15 conversietherapeuten actief zijn; mensen die homoseksuele mensen proberen te ‘genezen’. Nu zelfs de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs toelaat dat scholen homoseksualiteit afkeuren, kunnen we maar één conclusie trekken: we hebben nog een lange weg te gaan.

In The Miseducation of Cameron Post zie je met eigen ogen wat zo’n conversietherapie inhoudt. Cameron volgt begin jaren ‘90 conversietherapie op een kamp waar allerlei tieners wonen die, volgens hun ouders, niet aan de norm voldoen. Met behulp van psychotherapie, keiharde discipline en andere twijfelachtige methoden moeten de kinderen leren inzien waarom ze op dezelfde sekse vallen en vooral hoe van hun voorkeur af te komen. Met de hulp van God, veel bidden en het onderdrukken van verlangens en gevoelens moet het lukken. Althans, dat vindt de leiding. Voor de tieners is het allemaal vooral verwarrend: sommigen proberen zich koste wat het kost aan de regels te houden, andere keren zich juist tegen de bizarre ideologie. Voor Cameron blijkt het instituut (gelukkig) bij uitstek de plek om gelijkgestemden te ontmoeten.

Must-see, omdat:

  • 1. Alleen al voor de ijzersterke rollen van o.a. Chloë Grace Moretz en Sasha Lane (die je kent uit een van onze favoriete films; American Honey).

  • 2. De film zich in 1993 afspeelt, maar de situatie helaas nog pijnlijk actueel is. Zo bleek onlangs dat er op dit moment in Nederland nog altijd 15 ‘conversie’-therapeuten actief zijn…

  • 3. The Miseducation of Cameron Post luchtiger aanvoelt dan andere films over dit onderwerp, doordat de film ook de positieve gevolgen van Camerons verblijf op het centrum laat zien (ze vindt er gelijkgestemden, nieuwe vriendschappen en haar eigen identiteit).

Film in feiten

  • 1. The Miseducation of Cameron Post is gebaseerd op het gelijknamige boek van Emily M. Danforth.

  • 2. De film ging in première op het prestigieuze Sundance Film Festival en won daar de U.S. Grand Jury Prize: Dramatic.

  • 3. Hoewel de film positief ontvangen werd, bleek het voor de makers een maandenlange strijd om daadwerkelijk opgepikt te worden door een distributeur. Volgens Chloë Grace Moretz was The Miseducation of Cameron Post zelfs de eerste Sundance Grand Jury Prize-winnaar in 25 jaar die niet onmiddellijk werd uitgebracht. Uiteindelijk werd de film ook slechts in 85 theaters in de VS vertoond.

“I'm tired of feeling disgusted with myself.”

Cameron (The Miseducation of Cameron Post)

Deze films werden ook geselecteerd door Mandy Woelkens

Rafiki

Honeyland

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.