The Place Beyond the Pines

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

De charismatische motorrijder Luke (Ryan Gosling) komt er na een jaar achter dat hij een zoontje heeft met Romina (Eva Mendes). Luke weet een ding zeker: hij moet en zal er voor zijn kind zijn, zelfs als hij daarvoor het criminele circuit in moet gaan. Thriller en drama komen samen in een gedurfde film over vaders en zonen en de invloed van hun daden, van de maker van Blue Valentine.

Regisseur Mea Dols de Jong over 'The Place Beyond the Pines'

Trying to do the right thing

Door Jort Statema

Het leven laat zich niet plannen. Zeg nou zelf: hoe vaak lopen dingen anders dan je van tevoren had gedacht? Je vertrekt een paar minuten later van huis en komt een verloren vriend tegen, of je hebt een dagje weg tot in de puntjes uitgestippeld maar de trein blijkt niet te rijden… Zo’n toevallige gebeurtenis kan invloed hebben op de rest van je leven - en daar is The Place Beyond the Pines het perfecte voorbeeld van.

In de film maak je kennis met de charismatische motorrijder Luke (Ryan Gosling), die ontdekt dat hij een zoontje heeft met Romina (Eva Mendes). De twee hebben al een jaar geen contact meer gehad, maar Luke is vastbesloten om vanaf dat moment een goede vader te worden. Helaas met alle gevolgen van dien, want je ziet hoe Luke langzaam de controle verliest over zijn leven in een poging het juiste te doen. Maar wat is juist en wat is fout? En kun je daar überhaupt zo zwart-wit over zijn, zonder rekening te houden met alle andere factoren die meespelen?

Dit zijn vragen die gedurende de film een grote rol spelen. Zeker wanneer blijkt dat door toedoen van Luke het leven van politieagent Avery Cross volledig op z’n kop komt te staan. Het bijzondere aan deze film is dat de karakters van Luke en Avery niet alleen zichzelf onderzoeken, maar ook jou als kijker uitdagen om na te denken over thema’s als corruptie binnen de politie, de rol van afkomst, het vaderschap, maar ook over onderwerpen als ambitie, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en schuld. Regisseur Derek Cianfrance laat zien dat moraliteit fluide is en niet los gezien kan worden van de context waarin een situatie zich afspeelt. Een ding is zeker: de keuzes van één individu kunnen soms generaties lang impact hebben.

Must-see, omdat:

 • 1. Een cast waar je u tegen zegt! Ryan Gosling, Eva Mendes, Bradley Cooper... Bijna elke Hollywoodacteur die je wil zien in één film. Vooral het acteerwerk van Ryan Gosling is (zoals we inmiddels ook wel een beetje gewend zijn) fenomenaal.

 • 2. Derek Cianfrance zowel de regie als het script verzorgde. Derek kennen we natuurlijk allemaal van de terecht bejubelde film én Cinetree-favoriet Blue Valentine, waarin Ryan Gosling wederom de hoofdrol vertolkte.

 • 3. Je wordt gestimuleerd na te denken over actuele, maatschappelijke thema’s zoals machtsmisbruik binnen de politie, de betekenis van mannelijkheid en of er (morele) grenzen liggen aan persoonlijke ambitie.

“If you ride like lightning, you’re going to crash like thunder.”

Robin (The Place Beyond the Pines)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Piano

God's Own Country

Figlia Mia

120 BPM

I Am A Woman Now

We Are The Best

Submarine

Het Echte Leven

Jean de Florette

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood

Dogman

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand