The Tree of Life

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

2,5 uur lang grote filosofische levensvragen stellen, de ontstaansgeschiedenis van onze wereld onderzoeken, het hiernamaals verkennen én naar Brad Pitt kijken? Regisseur Terrence Malick durfde het aan. Het resultaat: de wonderbaarlijke klassieker The Tree of Life, met 3 Oscar-nominaties een serieuze must see voor alle filmfanaten.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'The Tree of Life'

Eerst zien dan geloven

Door Nikki Nilwik

Regisseur Terrence Malick kon zich vast niet vinden in het veelgehoorde studentenmotto ‘diamonds are made under pressure’; zijn diamant The Tree of Life kostte hem namelijk 30 jaar van zijn leven. Maar gelukkig waren de drie decennia het meer dan waard, het meesterwerk The Tree of Life won namelijk verschillende prestigieuze prijzen - zoals een Gouden Palm - en staat bekend als een van de klassiekers van deze tijd. Hoog tijd dus om The Tree of Life te kijken of opnieuw te bekijken, want als er een film is die zal blijven verbazen is het deze wel.

The Tree of Life lijkt in eerste instantie te gaan over een Christelijk gezin in Waco, waarin de moeder (Jessica Chastain) en 3 zonen lijden onder het gezag van de strenge vader (Brad Pitt). Het verhaal van dit gezin wordt verteld door oudste zoon Jack O’Brien (Sean Penn). Met behulp van een voice-over neemt de inmiddels 40-jarige man ons mee terug in de tijd naar zijn jeugdherinneringen. Al snel wordt echter duidelijk dat regisseur Terrence Malick de film helemaal niet alleen wil laten draaien om dit gezin. The Tree of Life brengt, door middel van het gezin, namelijk de grootsheid en ongrijpbaarheid van ons universum in beeld. Zo gaat het bijzondere drama in op filosofische vragen die de mensheid als eeuwenlang bezighoudt; wie zijn wij? Wie of wat is God? Wat is de zin van het leven? Gedurfd is Malick’s kunstwerk dus zeker, maar in tegenstelling tot wat dit doet lijken, is de film niet per se ingewikkeld. Ja - de film zit vol met religieuze verwijzingen, filosofische en psychologische theorieën en natuurkundige verschijnselen. Maar het gemak en de schoonheid waarmee de regisseur alles in beeld brengt, maakt deze complexere laag volledig logisch. Alles in de film lijkt te kloppen; de betoverende beelden en melodramatische muziek werken zelfs zo goed samen, dat de hele film aanvoelt als een prachtig stuk poëzie. Zonder dat je het doorhebt, word je volledig meegesleept in Malick’s persoonlijke verhaal en gedachtegang – en daar spring je pas uit wanneer de aftiteling in beeld komt.

The Tree of Life is moeilijk te omschrijven, omdat de film met niets te vergelijken valt. Hij doet een beetje denken aan een hypnotiserende lavalamp, waar je uren naar kan staren en helemaal in verdrinkt. Maar de film slechts daarmee vergelijken zou hem meer dan tekort doen. Eigenlijk is The Tree of Life het beste te omschrijven als een magische beleving, die je zelf gezien moet hebben om te geloven. Dus, waar wacht je nog op?

Must-see, omdat:

  • 1. De film niet alleen een Gouden Palm heeft gewonnen op het filmfestival van Cannes: in totaal werd The Tree of Life voor 128 prijzen genomineerd, waarvan de film er 117 won. Het regende prijzen voor deze klassieker dus!

  • 2. De hoofdrollen gespeeld worden door Brad Pitt, Sean Penn en Jessica Chastain. Een film met dit trio kan toch niet teleurstellen?

  • 3. Deze magische film je niet alleen doet verwonderen, maar ook aan het denken zet over onderwerpen als de zin van het leven, dood, religie, en over alle twijfels die we als mens kunnen hebben.

“The only way to be happy is to love.”

Mrs. O’Brien (The Tree of Life)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Rafaël

The Hundred-Foot Journey

Perfetti sconosciuti

Monk

God Only Knows

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Lion

School Life

The Impossible

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Florence Foster Jenkins

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Pride

Still Alice

A Late Quartet

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

The Man Who Mends Women

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

Captain Fantastic

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand