To Stay Alive: A Method

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Hoe overleef je als eigenzinnig individu in deze onpersoonlijke wereld? Iggy Pop vertelt het ons in To Stay Alive: A Method.

Regisseuse Linda Hakeboom deelt 'To Stay Alive: A Method'

Dichters, val aan!

Door Corstiaan van Pelt

Voor alle mensen die het leven soms even niet meer zien zitten, voor alle mensen die er wel eens over hebben nagedacht het bijltje erbij neer te gooien. Of voor alle mensen die zich simpelweg geen raad weten met de schaduwkant van het leven. Hier is To Stay Alive: A Method, een verrassende feelgoodfilm over lijden, die zonder belerend over te komen je een hart onder de riem steekt.

Een film over lijden, wat kan daar nou feelgood aan zijn? Op het eerste gezicht niet zoveel, totdat je bedenkt dat Iggy Pop, een Amerikaans cultuuricoon en punklegende, passages voor gaat lezen uit het manifest Leven, lijden, schrijven van Michel Houellebecq, een van de grootste Franse schrijvers van de afgelopen decennia. Houellebecq schreef het manifest in 1991 vlak nadat hij een burn-out had gehad en richtte het aan ‘hen die op het punt staan het bijltje erbij neer te gooien’. In To Stay Alive: A Method leest Iggy rake passages uit dit manifest voor die hij met zijn doorrookte en doorleefde stem op een prachtige wijze opdraagt. Al lezend richt Iggy zich rechtstreeks tot de kijker en doet hij een oproep aan je: werp toch de ketenen van je af en ga ervoor!

Is deze film dan alleen voor de minder gelukkige mensen? Zeker niet. De woorden uit het manifest worden gestaafd aan de hand van enkele creatief lijdende, bewonderenswaardige Parijzenaren. Zowel de suïcidale Anne-Claire (31), als de ex-psychiatrisch patiënt Jerome (59) gaan het leven te lijf met opvallend sterke gedichten. En dan is er Vincent (53), een teruggetrokken beeldhouwer die in zijn kelder knutselt aan een mysterieus, allesomvattend object. Alle drie proberen ze op hun eigen manier het lijden in hun leven een plek te geven, waarbij kunst de rode draad is.

‘‘In het rumoer van het leven moet je de verliezer willen zijn. Dan weet je dat je op de goede weg zit’’, zegt Iggy Pop tegen ons terwijl hij in zijn Rolls Royce rijdt. Een beetje kunstenaar spreekt zichzelf natuurlijk tegen. Verwacht geen kant-en-klare antwoorden op de oorsprong van het lijden in deze docu. Je krijgt namelijk iets wat veel beter is: een handleiding om met het lijden om te leren gaan. To Stay Alive: A Method, een prachtige documentaire van eigen bodem met twee internationaal culturele zwaargewichten in de hoofdrol, gaat dat zien.

Must-see, omdat:

  • 1. Iggy Pop met zijn betoverend lage stem prachtige passages aan je voorleest.

  • 2. De documentaire een zwaar thema als lijden durft aan te snijden en op een bijzonder positieve manier weet te benaderen.

  • 3. Je ondanks de thematiek met een opgewekt gevoel achterblijft en stiekem best wel energie uit de film zal halen.

Poets, attack!

Iggy Pop (To Stay Alive: A Method)

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand