Turist

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In het duistere en komische Turist reist een Zweeds gezin af naar de Franse Alpen voor een skivakantie. Tijdens de lunch worden ze overvallen door een lawine en vooral de dynamiek binnen het gezin blijkt in de nasleep flink door elkaar geschud. In Ruben Östlunds (The Square) vlijmscherpe drama valt de façade van een doorsnee gezin weg en staat hun sociale gedrag plots onder hoogspanning.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Turist'

De ramp van je natuur

Wanneer je een object in water laat vallen, buigt het oppervlak eerst mee. Het object verzinkt tot onder het waterpeil en wanneer het oppervlak breekt, op het uiterste punt van wat inmiddels een trechter is geworden, stort het zich naar binnen en laat het een plons naar boven zien terwijl het object dieper en dieper richting de bodem stort. In Turist zien we eenzelfde situatie, maar dan met een gezin dat een (schijn)lawine overleeft: het is pas als het oppervlak breekt dat de plons en het bezinken hun impact maken.

Hoewel we ver zijn gekomen met onze technologie, materiële rijkdommen en het verwerven van weetjes en taalkundigheid blijven we onder dit alles simpele wezens. Wanneer er zich dreiging voordoet reageren we instinctief: vluchten of vechten. Wanneer je zo reageert komt je ware aard boven, is het niet? Daarom kan het lelijk uitpakken wanneer jij of een van je naasten niet zo reageert zoals je graag had gezien.

Het is dit simpele gegeven dat Ruben Östlund neemt voor een film die zich uitspeelt als familiedrama, maar die evengoed als tragikomedie of thriller gezien kan worden. Na een rustige opzet zien we in de verte iets opdoemen; langzaam maar zeker lijkt het verschrikkelijk te worden. Paniek. Dan daalt de rust neer en lijkt iedereen oké. Maar na de korte euforie bezinkt de werkelijke klap, de werkelijke natuurramp. Hoe zou jij reageren? En wanneer je niet zo charmant reageert in een moment van paniek: zou je het nadien durven toegeven, of zou je proberen gezichtsverlies te voorkomen? En durf je die vraag ook aan degene naast je te stellen? Pas op: het kan ongemakkelijke situaties veroorzaken...

Must-see, omdat:

  • 1. Het acteerwerk, met name van Lisa Loven Kongsli als Ebba, vlijmscherp en overtuigend is.

  • 2. Turist in première ging op het Festival van Cannes in de sectie Un certain regard en vervolgens in de prijzen viel op verschillende filmfestivals.

  • 3. Het sociale gedrag van de hoofdrolspelers bij de kijker de prangende en onvermijdelijke vraag oproept: wat zou jij doen in zo’n situatie?

“I just want us to have a shared view...”

Ebba (Turist)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.