Vicky Cristina Barcelona

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Drie vrouwen op zoek (en niet op zoek) naar de liefde, en maar één Don Juan die deze liefde kan beantwoorden. Dat kán niet goed gaan. En dat gaat het ook niet. Dit scherpe en impulsieve spektakel, met Javier Bardem, Penélope Cruz en Scarlett Johansson in de hoofdrollen, weet de heuse filmliefhebbers uitstekend te vermaken.

Actrice Olivia Lonsdale over 'Vicky Cristina Barcelona'

Zon, zee en vlammen

Door Bo Courant
Disclaimer: deze film is geregisseerd door een maker die beschuldigd is van seksueel overschrijdend gedrag. Vanwege het inspirerende werk van alle andere crew- & castleden kiezen wij ervoor om de film wel te vertonen.

Het is de zomer van 2008 en Vicky en Cristina, twee absolute hartsvriendinnen, besluiten de zomer door te brengen in het altijd mooie Barcelona. Vicky (Rebecca Hall), de verstandige en meest stabiele van de twee, is naar de stad gekomen om de Catalaanse cultuur op te snuiven. Haar verloofde, Doug, wacht met smart op haar thuiskomst en staat te trappelen om met de beeldschone dame te trouwen. Vicky’s vakantie in de Spaanse stad moet dan ook voornamelijk dienen als studie-uitje. Ruimte voor een nieuwe vlam zit er absoluut niet bij.

Dit in tegenstelling tot haar ietwat onrustige en impulsieve vriendin Cristina, die hevig op zoek is naar wat reuring in de tent. Een geliefde behouden voor langer dan een paar maanden is haar, vooralsnog, nooit gelukt, en de sensuele blondine (Scarlett Johansson) kan niet wachten om haar klauwen in een nieuwe prooi te slaan. Desalniettemin lijkt dit een relaxte, zonovergoten vakantie te worden. Maar dan...

Wanneer de twee vriendinnen op een avond aan het eten zijn en tevreden van hun glazen wijn nippen, komt de uiterst charmante Juan Antonio (Javier Bardem) roet in het eten gooien. Of kunnen we beter rozen in het eten zeggen? Want hoe je het ook wendt of keert; vanaf dat moment is de rust in huize Vicky-Cristina ver te zoeken. De zelfverzekerde Spanjaard nodigt de vrouwen uit voor een tripje naar Oviedo - een romantische stad op ongeveer anderhalf uur van Barcelona - en vliegt ze er trouwens zelf nog even heen. Ook dat nog.

Wat begon als een onschuldig tripje naar de Spaanse zon, eindigt in een chaotische en zeldzaam ingewikkelde liefdessituatie. Want hoewel Cristina er met de buit vandoor gaat (zij en Don Juan Antonio blijken buitengewoon goed bij elkaar te passen), blijkt ook Vicky niet ongevoelig voor de charmes van deze hartenjager. En omgekeerd trouwens ook niet; want Juan Antonio bedrijft met beide vrouwen de liefde.

Twee vrouwen verliefd op één en dezelfde man. Kan het nog ingewikkelder? Jazeker! Want onze vriendelijke Spanjaard blijkt er ook nog een beeldschone (extreem labiele) ex-vriendin op na te houden. En deze moordlustige ex (gespeeld door een wáánzinnige Penélope Cruz) zal niet rusten voor ze haar sporen onuitwisbaar heeft nagelaten. Als dat maar goed komt.

In deze ontzettend vermakelijke, sprankelende relatiekomedie worden we meegenomen in een wervelwind van emoties, schitterende beelden en talloze rijke dialogen. Vicky Cristina Barcelona is dan ook een genot om naar te kijken (evenals de tedere, onverwachte zoen tussen Johansson en Cruz). En wie de verhaallijn even niet meer kan volgen, kan zich altijd nog op het enige stabiele personage richten: Barcelona.

Must-see, omdat:

 • 1. Deze film (geheel terecht) tientallen prijzen in ontvangst mocht nemen. Zo won Penélope Cruz voor haar rol als Maria-Elena zowel een Golden Globe als een Oscar voor "Best Supporting Actress" (en nog veel meer mooie beeldjes).

 • 2. Je die sensuele zoen tussen Scarlett Johansson en Penélope Cruz toch echt een keer gezien moet hebben.

 • 3. Al die heerlijke, zonnige beelden van het prachtige Barcelona een instant vakantie-gevoel opwekken. Het is bíjna alsof je er zelf op vakantie bent.

“Well, now that the day is almost over... is it reasonable of me to ask you if you bóth join me in my room?”

Juan Antonio (Vicky Cristina Barcelona)

Deze films werden ook geselecteerd door Olivia Lonsdale

Karakters: Olivia Lonsdale

Minoes

Abeltje

And Then We Danced

Babyteeth

Maurice

Varda par Agnès

Good Time

Tomboy

Short Term 12

The Diary of a Teenage Girl

Prins

La Isla Mínima

Down to Earth

Un Amour de Jeunesse

The Fury of a Patient Man

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand