Water Children

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een poetische bespiegeling over vrouwelijke vruchtbaarheid.

Cinetree Staff deelt 'Water Children'

Vele Vruchten

Er zijn vele dingen aan ons menselijk bestaan die aan de orde van de dag zijn, maar toch niet altijd gemakkelijk gespreksvoer zijn. Vruchtbaarheid is een van die dingen, al helemaal wanneer het ook nog eens in combinatie met menstruatie is. Maar het is niet eng om je bloot te geven, dat laat kunstenares Tomoko Mukaiyama zien in Water Children. Zij neemt het voortouw, en filmmaakster Aliona van der Horst volgt haar op de voet.

Je hebt vast een vriendin met een uitgesproken mening over lichaamsbeharing. En een ander die het daar niet eens over wil hebben–of misschien ben je het wel zelf. Het onderwerp van menstruatie (en de bijbehorende lichamelijke verschijnselen) zijn voor nog veel meer taboe, zowel naar mannen toe als bij vrouwen onderling. Dat is ergens zonde, want het is een teken van vitaliteit. Met dit idee maakte Tomoko Mukaiyama een installatie met 12.000 witte jurken, waarvan zij een deel bevlekte met haar menstruatiebloed. Bezoekers van de installatie werden uitgenodigd een jurk mee te nemen en hetzelfde te doen, en vervolgens te schrijven over wat het in hen los maakt. “Geest en lichaam hebben een andere snelheid. Mijn lichaam maakt zich elke maand klaar voor een zwangerschap. Waarom gebruik ik nog steeds voorbehoedingsmiddelen?”, schreef bijvoorbeeld een jonge inwoonster van Tokyo.

De verhalen die naar voren komen aan de hand van het kunstwerk zijn stuk voor stuk anders, en stuk voor stuk ontroerend. Individueel maar o zo samenhangend, net als de jurken die aan het hoge plafond bungelen in de expositieruimte: jurken die lange gangen vormen en geclusterd hangen als frêle vruchten. Wat op de achtergrond sluimert is de motivatie van Van der Horst om de film te maken. Langzaam maar zeker trekt Mukaiyama de vrouw achter de camera dan toch ook vóór de camera, en laat haar zelf een ontboezeming op tafel leggen. Het past geheel in de sfeer van de film, waarbij grootse emoties op een serene maar eerlijk en openhartige manier de ruimte krijgen. Overigens zorgt dit er niet voor dat de regisseuse zelf de show steelt in de film, ze wordt simpelweg onderdeel van de vele vrouwen, verhalen, beelden en geluiden die tezamen een nieuw kunstwerk vormen: Water Children.

Film in feiten

 • Het kunstproject dat feitelijk centraal staat in de film wordt uiteindelijk nooit genoemd. Het betreft ‘wasted’ van Tomoko Mukaiyama, dat zowel een installatie als concertdeel had.

 • Zowel regisseur Aliona van der Horst als hoofdsubject Tomoko Mukaiyama zijn internationaal gelauwerde artiesten.

 • Van der Horst edit haar films vaak samen met haar vaste Director of Photography, Maasja Ooms.

“Één van deze 12.000 jurken is voor jou. Ik nodig je uit om er een ritueel mee te doen."

Tomoko Mukaiyama (Water Children)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand