Welcome

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Bilal is een 17-jarige uit Irak. Hij wil is op een langdurig avontuur om Londen te bereiken, en het meisje waarop hij verliefd is, maar in Calais loopt hij vast tussen andere illegale vluchtelingen. Hij besluit zwemlessen te nemen om het kanaal over te zwemmen.

Movies That Matter-artistiek directeur Dirk van der Straaten deelt 'Welcome'

Druppel in de zee

Iets meer dan een jaar geleden werd de wereld opgeschud door de foto van een Syrisch peutertje, aangespoeld op de Turkse kust. Het gaf de vluchtelingencrisis een gezicht. Maar niet voor lang. De omvang van het probleem golfde weer door in grote abstracte verhalen. Daarom is het van belang af en toe te bedenken dat de grote massa’s mensen die we op tv, in de kranten of op Facebook voorbij zien trekken allemaal individuen zijn. Curator Dirk van der Straaten helpt ons op weg met ‘Welcome’.

Het probleem waaiert meerdere kanten uit. Iemand vraagt om je hulp: als je goed helpt, onderneemt hij misschien iets wat zijn dood kan betekenen. Help je hem niet goed, dan probeert hij het waarschijnlijk alsnog. Maar ondertussen loop je ook de kans zelf opgepakt te worden wanneer je hulp verleent, terwijl je ondertussen al worstelt met het feit dat je doorgaans te weinig doet. Dus wat doe je? Zo geheim mogelijk proberen te helpen en iemand ondertussen op andere gedachten te brengen? Het lijken allemaal onmogelijke uitkomsten.

De kracht van ‘Welcome’ zit hem, zoals curator Dirk van der Straaten helder uitlegt, in het individuele. Hoofdpersoon Bilal dobbert in en uit de grote zee aan anonieme vluchtelingen waardoor zijn mogelijke uitvlucht bijtijds als druppel op een gloeiende plaat voelt. Maar juist daarom doet deze film er toe: we hebben niet te maken met abstracte statistieken, maar met mensen, individuele mensen met verhalen.

Film in feiten

  • De film was een bescheiden hit in Frankrijk en werd in de eerste drie weken alleen al 780,000 bekeken in bioscopen. Het succes wakkerde aan wanneer regisseur Philippe Lioret en minister van immigratie, Éric Besson, in discussie raakten tijdens een populair Frans tv-programma.

  • Tijdens het gesprek op tv greep Philippe Lioret de kans om een amendement in het Franse rechtssysteem voor te stellen: hij wilde dat het niet langer bestraft zou worden illegale immigranten te helpen. Het voorstel werd uitgebreid besproken maar heeft het uiteindelijk niet als wet gehaald.

  • De buurman die Bilal verlinkt heeft ‘Welcome’ op zijn deurmat geschreven.

  • Lieutenant Caratini (gespeeld door Olivier Rabourdin) beschuldigt Simon ervan een te intieme band te hebben met een jonge illegale immigrant. In de film ‘Eastern Boys’ (ook te zien op Cinetree.nl) speelt Rabourdin zelf iemand die een relatie aangaat met een illegale immigrant.

“He Walked 4000 km to find her. He’ll swim the channel.”

Simon (Welcome)

Deze films werden ook geselecteerd door Dirk van der Straaten

Kauwboy

Ajami

Tomboy

No

Lebanon

The Salesman

A United Kingdom

Son of Saul

The Swedish Theory of Love

The Human Scale

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand