Ma vie de Courgette

De 10-jarige Courgette denkt alleen op de wereld te zijn, maar vindt gelukkig een stel nieuwe vrienden in het kindertehuis. Samen besluiten ze er het beste van te maken. Hartverwarmende stop-motionfilm over vriendschap, vertrouwen en liefde.

Cinetree-founder Hanna Verboom vertelt over 'Ma vie de Courgette'

Oost west, thuis best

Een van onze favoriete (kinder)films is Ma Vie de Courgette, een bijzondere, Zwitsers-Franse stop-motion-animatiefilm (volg je het nog?). Een film die laat zien dat emoties als verdriet en vreugde ook naast elkaar kunnen bestaan.

In de film maak je kennis met Courgette, een 10-jarig jongetje dat na de plotselinge dood van zijn moeder in een speciaal opvangtehuis wordt geplaatst. De moed zakt Courgette al snel in de schoenen; zijn leeftijdsgenootjes moeten erg aan hem wennen en daardoor kost het hem moeite om zijn plekje te vinden. Dat verandert echter wanneer de lieve Camille het huis betreedt en Courgette steeds vaker de warmte van een thuis begint te voelen.

Ma vie de Courgette is een bijzonder mooie animatiefilm over allerlei onderwerpen waar je als kind mee te maken krijgt. Over eenzaamheid en geborgenheid, over vriendschap en vertrouwen en natuurlijk ook over de liefde. Ook al is opgroeien binnen een warm gezin helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend, Courgette laat zien dat er altijd hoop is en dat je een kans kunt krijgen om opnieuw te beginnen. Want hoezeer Courgette in eerste instantie terugverlangt naar zijn oude thuis, uiteindelijk blijkt het tehuis, met alle nieuwe vriendjes, misschien nog wel meer als thuis te voelen.

Film in feitjes

  • 1. Ma vie de Courgette was de officiële Zwitserse inzending voor de Oscars van 2017 (in de categorie beste niet-Engelstalige film).

  • 2. Er is nogal wat tijd gaan zitten in het creëren van de poppetjes en hun outfits: maar liefst 50 vakmensen werkten aan 60 sets, 54 poppetjes en ruim 150 outfits!

  • 3. Courgette heet eigenlijk geen Courgette, maar Icare. Courgette is een bijnaam die hij kreeg van z’n moeder en daarom graag wil blijven gebruiken.

“Courgette... Heeft je moeder jou zo genoemd?”

Raymond (Ma vie de Courgette)